latinica  ћирилица
26/05/2023 |  22:26 ⇒ 22:26 | Autor: SRNA

Kvinta pozvala prištinske vlasti da se odmah povuku i deeskaliraju situaciju

Zemlje Kvinte osudile su nasilje na sjeveru Kosova i Metohije i pozvale prištinske vlasti da se odmah povuku i deeskaliraju situaciju.
Priština - Foto: TANЈUG
PrištinaFoto: TANЈUG

U zajedničkom saopštenju SAD, Francuska, Italija, Njemačka i Velika Britanija osuđuju odluku privremenih institucija da na silu obezbijedi pristup opštinskim zgradama na sjeveru Kosova i Metohije, uprkos njihovom pozivu na uzdržanost.

Upućen je poziv prištinskim vlastima da se odmah povuku i deeskaliraju situaciju i da blisko sarađuju sa Euleksom i Kforom.

- Osuđujemo napade na EULEKS u Zvečanu - dodaje se u saopštenju.

Izražena i zabrinutost zbog odluke Srbije da podigne stepen pripravnosti svojih oružanih snaga i svim stranama je upućen poziv na maksimalnu uzdržanost, "uz izbjegavanje zapaljive retorike".

Desetak građana povrijeđeno je u sukobu sa policijom u Zvečanu, a više osoba zadobilo je povrede i prilikom nasilnog zauzimanja zgrade opštine u Zubinom Potoku.

U sve četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije - Zubinom potoku, Leposaviću, Zvečanu i u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice danas su se oglasile sirene za uzbunu pošto su nelegalno izabrani gradonačelnici iz reda albanske zajednice u pratnji kosovske policije najavili ulazak u objekte u kojima su smještene opštinske administracije.

Predsjednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić izdao je danas naredbu da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije na najviši stepen i naredio im hitan pokret u pravcu administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.