latinica  ћирилица
26/05/2023 |  22:30 ⇒ 22:31 | Autor: Agencije

Zabrinutost zbog opasnih posljedica umiješanosti NATO-a u sukobu u Ukrajini

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galuzin i specijalni predstavnik Kine za evroazijska pitanja Li Hui izrazili su zabrinutost zbog mogućih opasnih posljedica umiješanosti NATO-a u sukob u Ukrajini, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Ruski MIP (Foto: EPA/YURI KOCHETKOV) -
Ruski MIP (Foto: EPA/YURI KOCHETKOV)

Galuzin i Li su ranije danas na sastanaku u Moskvi naglasili uzajamnu privrženost odredbama Povelje UN, normama međunarodnog prava i principu nedjeljivosti bezbjednosti.

- Izražena je zabrinutost zbog opasnih posljedica sve većeg uključivanja zemalja NATO-a u ukrajinski sukob, njihovog djelovanja s ciljem militarizacije Ukrajine, uključujući obuku ukrajinskih vojnika i isporuke modernog naoružanja - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Obje zemlje su izrazile žaljenje što zapadne države i međunarodne organizacije nisu reagovale na kijevsko kršenje međunarodnog humanitarnog prava i obaveza Ukrajine u oblasti ljudskih prava i sloboda.

Li se sastao i sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom. Lavrov je tokom sastanka ponovio posvećenost Moskve diplomatskom rješenju sukoba u Ukrajini.