latinica  ћирилица
27/05/2023 |  08:19 ⇒ 28/05/2023 | 08:25 | Autor: TANЈUG

Ministarka finansija SAD: Mogli bismo da ostanemo bez novca do 5. juna

Američka ministarka finansija DŽenet Јelen izjavila je da će njeno ministarstvo ostati bez sredstava do 5. juna, ukoliko kongresmeni ne budu uspjeli da podignu ili suspenduju gornju granicu duga SAD.
DŽenet Јelen (Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
DŽenet Јelen (Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

- Na osnovu najnovijih dostupnih podataka, sada procjenjujemo da Ministarstvo finansija neće imati dovoljno resursa da ispuni obaveze ako Kongres ne podigne ili ne suspenduje gornju granicu duga do 5. juna - rekla je Јelen, prenosi Blumberg.

Ona je dodala da će ministarstvo moći da izvrši isplate u vrijednosti od 130 biliona dolara u prva dva dana juna, uključujući one za veterane, socijalno osiguranje i zdravstvenu zaštitu.

- Ove isplate će ostaviti ministarstvo sa malom količinom resursa - rekla je Јelen.

Američki dug trenutno iznosi 31,4 biliona dolara, a Ministarstvo finansija je ranije upozorilo da bi moglo da ostane bez sredstava za pokrivanje svih svojih troškova već od 1. juna, što bi izazvalo katastrofalan ekonomski problem.

Ekonomisti kažu da bi neizvršenje obaveza bilo ekonomski razorno, da bi potreslo finansijska tržišta širom svijeta, povisilo troškove zaduživanja i izazvalo duboku recesiju u SAD sa rastućom nezaposlenošću.