latinica  ћирилица
27/05/2023 |  09:30 ⇒ 09:36 | Autor: SRNA

Stoilković: Gubljenje suvereniteta je moderno porobljavanje

Predsjednik Demokratske partije Srba u Sjevernoj Makedoniji Ivan Stoilković rekao je da gubljenje suvereniteta čak i u najmanjoj mjeri nije demokratija, već moderno porobljavanje i poseban vid ropstva, te istakao da i dalje treba insistirati na dosljednoj primjeni Dejtonskog sporazuma jer on čuva srpski narod na ovom prostoru.
Ivan Stoilković - Foto: RTRS
Ivan StoilkovićFoto: RTRS

Stoilković je rekao da je srpski narod u BiH na posljednjim izborima izabrao vlast i političare koji se bore za opstanak Republike Srpske, te naglasio da od toga ne treba odstupati ni za pedalj.

- Treba i dalje institirati na dosljednoj primjeni Dejtonskog mirovnog sporazuma jer on čuva srpski narod na tim prostorima. Ista priča je i sa Kosmetom i treba insistirati na potpisanim međunarodnim sporazumima - rekao je Stoilković za Glas Srpske.

Stoilković kaže da položaj Srba u Sjevernoj Makedoniji postaje sve teži i komplikovaniji te naglašava da se sprovodi otvorena i sistematska asimilacija.

- Sve to daje negativne rezultate i danas je svega dva odsto Srba u Sjevernoj Makedoniji. Oni Srbi koji još žive na ovim prostorima postaju poput čuvara vatre jer se na ovim prostorima nalazi veliki broj srpskih manastira iz nemanjičke ere. Zato i naš život u Makedoniji sve više liči na onaj naše braće na Kosmetu - rekao je Stoilković.

Stoilković kaže da se Sjeverna Makedonija gradi kao dvonacionalna država u kojoj su Albanci preuzeli primat kako u političkom, tako i u svakom drugom smislu.

- Dvadeset pet odsto Albanaca, koliko ih trenutno ima u Sjevernoj Makedoniji, kontroliše gotovo cjelokupnu državnu vlast. Kontrolišu državne resurse. I to je jedna situacija koja ne obećava mnogo, pogotovo ukoliko se ne stane u kraj procesima koji vode ka federalizaciji države - naglasio je on.

Govoreći o obećanjima Brisela da će Sjeverna Makedonija postati član EU, Stoilković kaže da se iz njenog primjera može vidjeti kako su obećanja o nakakvoj evropskoj budućnosti samo velika mrkva na dugom štapu.