latinica  ћирилица
27/05/2023 |  11:11 ⇒ 14:26 | Autor: RTRS

"Borba protiv kolonijalizma - ključ budućnosti srpskog naroda"

Antikolonijalna borba je ključ budućnosti srpskog naroda, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na konferenciji za novinare.
Milorad Dodik (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Milorad Dodik (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

Dodik je poručio da "ako se ne oslobodimo kolonijalne uprave ovdje, nećemo imati mogućnost da u decenijama koje dolaze kreiramo nijedno povoljno rješenje za Srbe i Srpsku, pa ni za Srbiju i čitav srpski narod".

- Borba protiv kolonijalizma, bez obzira koliko bila nekima i smiješna, danas je jedno od najvažnijih pitanja koje mi treba da riješimo. To nije nešto što sam naučio u Moskvi, koju sam posjetio ove sedmice, nego to znam odavno - rekao je Dodik, dodavši da će do kraja godine posjetiti desetak prijateljskih zemalja i pred kraj godine Kinu.

Dodik je naglasio da srpski narod ne smije dočekati novo vrijeme pod kolonijama stranaca jer bi to značilo da će u budućnosti imati katastrofalne pozicije koje će ovaj narod dovesti do njegovog nestanka.

- To je borba protiv kolonijalne uprave koju promovišu kancelarije američke i britanske ambasade ovdje, a koje prati satrapi većine drugih evropskih zemalja koje ne smiju da se pobune. Dopustili su da im Evropom rukovode američki predsjednik DŽozef Bajden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski - naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da je "tu Evropu koji oni nama nude veoma teško prihvatiti".

- Rado bih se sastao sa svima, ali na Zapadu to ne žele. Na Zapadu kažu da neće da razgovaraju sa nama, a ako ja razgovaram s nekim drugim, to za njih nije fino, nego nam nameću rješenja. Da li Evropljani ili SAD žele i dalje sa Srpskom da se drže zatvorene priče? To je njihov problem - poručio je Dodik.

Dodik je napomenuo da je pitanje Srpske snažno internacionalizovano jer Republika Srpska skreće pažnju na svoj nemogući položaj koji su kreirali Zapadnjaci dovodeći neizabranog stranca koji hoće da nameće zakone i otima njenu imovinu.

- Ukoliko se Srpska suoči sa bilo kakvim nametanjem rješenja u vezi sa imovinom, Republika Srpska će istog dana održati sjednicu NSRS, koju su oni zakazali, i donijeti odluku o svom statusu. To razumiju naši prijatelji. To je antikolonijalna borba i svaki Srbin i svaki čovjek iz Republike Srpske mora da postane ustavobranitelj u smislu odbrane pozicije i prava Srpske - poručio je Dodik.