latinica  ћирилица
27/05/2023 |  11:31 ⇒ 11:33 | Autor: SRNA

Peking jača dijalog za postizanje političkog rješenja

Peking će podstaći dijalog sa svim stranama u ukrajinskoj krizi, uključujući Rusiju, i uložiti napore za postizanje političkog rješenja, izjavio je specijalni predstavnik Kine za evroazijska pitanja Li Hui.
Kineska zastava (Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO) -
Kineska zastava (Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO)

- Na osnovu odredbi dokumenta "Stav Kine o političkom rješavanju ukrajinske krize", Peking će nastaviti da jača saradnju i dijalog sa svim stranama, uključujući Rusiju, i ulagaće stvarne napore za političko rješenje ukrajinske krize - rekao je Li na sastanku sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, saopšteno je iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju se dodaje da će Rusija i Kina nastaviti da povećavaju bilateralnu i multilateralnu saradnju u različitim oblastima i obogaćuju svoje odnose "u novoj eri", prenosi Sputnjik.

Kina je u februaru objavila dokument u 12 tačaka pod nazivom "Stav Kine o političkom rješavanju ukrajinske krize", u kojem se ukazuje na poštovanje suvereniteta svih zemalja, prekid neprijateljstava i nastavak mirovnih pregovora između Moskve i Kijeva.