latinica  ћирилица
27/05/2023 |  11:42 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

Obilježena 31. godišnjica formiranja Vazduhoplovstva i PVO Vojske Srpske (FOTO/VIDEO)

U Mahovljanima kod Laktaša obilježena 31 godina od formiranja Vazduhopovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Republike Srpske, čiji je 61 pripadnik položio život za stvaranje Srpske. Služen je parastos i položeni vijenci na Centralnom spomen-obilježju.
Pomen na aerodromu Mahovljani - Foto: RTRS
Pomen na aerodromu MahovljaniFoto: RTRS

Pripadnici vazduhoplovnih snaga Vojske Republike Srpske učestvovali u brojnim borbenim operacijama.

Avijacija je posebno značajna bila u operaciji "Koridor", prisjeća se pilot, pukovnik u penziji, Vlado Todorović dok obilazi avion "Orao" na kome je u ratu letio.

- Vazduhoplovstvo je bilo presudno za opstanak Republike Srpske i mi smo kao piloti pomogli puno narodu ove države jer smo učestvovali u stvaranju iste i ostali smo do kraja jer nismo htjeli da napustimo narod i da odemo. Bili smo neko ko je bio spreman da učinimo maksimum, i dali smo maksimum u našem opredjeljenju - istakao je Todorović.

Foto: RTRS

Nažalost, 61 pripadnik Ratnog vazduhoplovstva i protivgvazdušne odbrane položio je život za stvaranje Srpske.

Među njima i Vladimir Pavlović izvršavajući borbeni zadatak na Јahorini u rejonu Ravne Planine.

- Moj otac je poginuo krajem 1995. godine i drago nam je što smo danas ovdje, te što se svake godine članovi vazduhoplovstva sjete da nas pozovu i da obilježimo ovaj datum i da se sjećamo naših žrtava u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Želimo da se ovako nešto nikome ne ponovi - rekao je Miloš Pavlović, sin poginulog borca.

U Mahovljanima je istaknuta potreba njegovanja kulture sjećanja kao veće brige za preživjele borce.

- Sve boračke kategorije, RVI, porodice palih boraca i svi oni koji se obrate sa zahtjevom lokalnoj zajednici, trudimo se da za sve njih nađemo rješenje i da niko ne ode nezadovoljan. Nastojimo da na taj način odamo priznanje svima onima koji su se borili za Republiku Srpsku - istakao je Miroslav Bojić, gradonačelnik Laktaša.

Osim pilota značajan doprinos stvaranju i odbrani Republike Srpske dali su i pripadnici Protivvazdušne odbrane koji su tokom dejstva NATO snaga po srpskim položajima uništili ili onesposobili preko 30 aviona Alijanse.