latinica  ћирилица
27/05/2023 |  11:50 ⇒ 15:29 | Autor: sputniknews.com

NATO pozvao Prištinu da odmah deeskalira situaciju na sjeveru KiM

NATO je danas pozvao prištinske institucije da odmah deeskaliraju situaciju na sjeveru Kosova i Metohije, dan nakon što je tzv. kosovska policija nasilno, uz suzavac, šok i dimne bombe, upala u zgrade tri opština sa srpskom većinom i u njih uvela albanske gradonačelnike.
NATO zastave (Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS) -
NATO zastave (Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS)

- Pozivamo institucije na Kosovu da odmaһ deeskaliraju situaciju i pozivamo sve strane da riješe situaciju dijalogom - napisala je na Tviteru portparolka NATO-a Oana Lungesku.

Ona je dodala da Kfor - misija NATO-a na KiM - ostaje na oprezu i da će obezbijediti bezbjedno okruženje.

Tzv. kosovska policija nasilno je u petak upala u zgrade opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, upotrijebivši suzavac, dimne i šok bombe protiv Srba koji su pokušali da je spriječe da uđe u opštinske prostorije.

Povrijeđeno je više Srba, a kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike.

Gradonačelnici četiri opštine na sjeveru KiM - Sjeverne Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića - izabrani su na izborima koje su Srbi bojkotovali, nakon što su u novembru prošle godine napustili prištinske institucije zbog kršenja Briselskog sporazuma od strane Prištine, upada specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na sjever pokrajine i stalnih protivpravnih hapšenja Srba.