latinica  ћирилица
27/05/2023 |  11:56 ⇒ 11:59 | Autor: RTRS

Prečistač otpadnih voda u Bileći pred gašenjem; Strah stanovništva od zagađenja vode za piće

Zbog nedostatka sredstava za rad, Јavno preduzeće "Prečistač otpadnih voda" nalazi se pred gašenjem. Nagomilani dugovi došli su na naplatu, a novca nema ni u ovom Јavnom preduzeću, a ni u budžetu opštine koja je njegov osnivač.
Prečistač otpadnih voda u Bileći - Foto: RTRS
Prečistač otpadnih voda u BilećiFoto: RTRS

Prečistač otpadnih voda još uvijek obavlja svoju djelatnost, ali tako će, kažu iz ovog preduzeća, biti još kratko. Zalihe hemikalija koje se koriste u procesu prečišćavanja vode su pri kraju, a novca za nabavku novih nema.

- Nko od dobavljača više ne želi da sarađuje sa nama, a došli smo u situaciju da radimo sa namanjim mogućim rezervama svih hemikalija koje su neophodne za preradu otpadnih voda. Ukoliko bi se desio neki kvar, da nešto otkaže na postrojenju, mi ne bi imali novca da to nabavimo - izjavio je direktor Predrag Nosović.

Problemi "Pečistača" počeli su od samog osnivanja, 2011. godine, prvenstveno zato što preduzeće ne funkcioniše u okviru Vodovoda, kao što je to slučaj u ostalim sredinama, već je registrovano kao pravno lice koje nema način da od građana naplaćuje preradu otpadnih voda i na taj način ostvari dodatne prihode.

Јedan od razloga što se ovo preduzeće nalazi u minusu jeste i višak zaposlenih. Izlaz iz ove situacije vide u stimulativnim otpremninama.

Osim Hidroelektrana na Trebišnjici, koje snose troškove održavanja, jedini izvor finansiranja bilećkog prečistača je grant iz budžeta opštine Bileća koji se ne isplaćuje redovno. Za opštinu je ovo samo još jedno preduzeće u moru mnogih koje vapi za pomoć.

- Trenutno opština nije u mogućnosti da im isplaćuje novac za toliki broj radnika. Da je broj radnika osam, kao što bi trebalo da bude, nikad to preduzeće ne bi došlo u krizu - naveo je načelnik opštine Veselin Vujović.

Da je stanje u ovom preduzeću alarmantno svjesni su i sami građani koji strahuju da bi zbog mogućeg prestanka rada prečišćivača otpadnih voda moglo doći do zagađenja vode za piće.

Da li će se bilećki "Prečistač" izvući iz krize ili je ipak na pomolu skoriji stečaj preduzeća, pokazaće se uskoro kada se zalihe za prečišćavanje vode potroše, i kada u konačnici otpadne vode počnu da se slijevaju u Bilećko jezero.