latinica  ћирилица
27/05/2023 |  12:32 ⇒ 12:52 | Autor: RTRS

Izložbe slikara Milutina Obradovića i Јovice Panića u Muzeju Srpske (VIDEO)

Svi ljubitelji likovne umjetnosti u Muzeju Republike Srpske u mogu da pogledaju izložbene postavke "Obični malecki san", akademskog slikara Milutina Obradovića i "Etarsko kolo azbuke", akademskog slikara Јovice Јole Panića.
Izložba - Foto: RTRS
IzložbaFoto: RTRS

Ostajući vjeran svom rodnom Bijelom Polju, akademski slikar Milutin Obradović, u njemu je potražio i inspiraciju za umjetničke kreacije, koje su ga vodile ne samo u zemlje regiona, već i u druge evropske zemlje. Na taj način počeo je da spaja jedan mozaik bujne kolorističke i likovne vještine.

Likovni kritičari za Obradovića kažu da spada u onu kategoriju umjetnika koju krasi uzbudljiv kreativni izraz, a kao glavni razlog navode njegova platna koja u svojoj osnovi nose nešto esencijalno, strasno, eruptivno i oslikavaju jedan eksplozivni karakter koji je sav okrenut istinskoj energiji života.

Ćirilicu treba čuvati, braniti i afirmisati, jer svako slovo azbuke nosi svoju tajnu, energiju i nestvarnu ljepotu, naglasio je autor izložbe "Etarsko kolo azbuke", akademski slikar Јovica Panić. Kroz nesvakidaši performans, javnosti je predstavio i duhovni odnos ćirilice i čovjeka, za koju kaže da je pismo koje će nadživjeti sve vijekove.

Izložbe u Muzeju Republike Srpske za javnost su otvorene do kraja juna.