latinica  ћирилица
27/05/2023 |  12:49 | Autor: RTRS

Film "Ne plači majko" Milane Majar na festivalu "Zlatni vitez" u Groznom (FOTO)

Film "Ne plači majko" u produkciji RTRS biće prikazan u okviru takmičarskog programa na 32. Međunarodnom festivalu "Zlatni vitez", koji se ove godine održava u Groznom, prestonici Čečenije. U takmičarskom programu, koji obuhvata šest kategorija, biće prikazano 153 filma iz 20 zemalja.
Festival "Zlatni vitez" - Foto: RTRS
Festival "Zlatni vitez"Foto: RTRS

Film "Ne plači majko" govori o sudbini Dragoljuba Blagojevića iz Doboja, koji je preživio jedno od mnogobrojnih stratišta srpskog naroda i, tek, nakon dvije decenije, u 22. godini života, uspio da otkrije svoj identitet.

Milana Majar na filmskom festivalu u Groznom

Festival "Zlatni vitez" ujedinjuje filmske stvaraoce iz cijelog svijeta pod motom "Za moralne ideale, za uzdizanje ljudske duše" i kao svoj glavni zadatak postavlja uključivanje u jedinstven pokret svih onih koji ne žele da se rastvore u nemoralnom, bezdušnom toku globalne masovne "kulture".

Ukazom šefa Čečenske Republike, predsjedniku Filmskog foruma, narodnom umjetniku Rusije Nikolaju Burljajevu uručena je Medalja za zasluge Čečenskoj Republici.

Nikolaj Burljajev (Foto: RTRS)

- Danas je otvaranje pokazalo ono najvažnije, da su pravoslavlje i islam pružili ruke jedno drugom. Zadatak našeg Filmskog foruma je da pokaže to jedinstvo i činjenicu da smo ogromna sila pred očima cijelog svijeta - naglasio je Burljajev.

Ceremoniji otvaranja 32. međunarodnog filmskog foruma "Zlatni vitez" prisustvovali su poznati režiseri i glumci iz Rusije i inostranstva, ljubitelji filma, gosti iz susjednih zemalja i umjetnici iz Čečenske Republike i Luganske Narodne Republike.