latinica  ћирилица
27/05/2023 |  12:54 ⇒ 12:56 | Autor: RTRS

Budimir: Veoma važna podrška Rusije (VIDEO)

Važno je da ruski partneri potpuno podržavaju Republiku Srpsku u političkom, ekonomskom i diplomatskom planu, izjavio je ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir.
Željko Budimir - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Željko BudimirFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Budimir je istakao da su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i on imali vrlo važnu diplomatsku misiju u Ruskoj Federaciji i Azerbejdžanu.

- Imali smo niz aktivnosti, osim sastanka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Na sastanku sa sekretarom Savjeta za bezbjednost Ruske Federacije Nikolajom Petruševim vidjeli smo da ruska strana dobro poznaje situaciju u BiH i da je odgovorna, jer je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i pomogla je da se uspostavi mir u BiH, te da će podržavati poziciju koju je definisao Dejtonski sporazum i kako je definisan i status Republike Srpske - rekao je Budimir.

Budimir je poručio da je veoma važna podrška Ruske Federacije u međunarodnim organizacijama, posebno u organizacijama kao što je UN, Savjet bezbjednosti.

- Ko zna šta bi do sada prošlo da nije bilo principijelnog stava Ruske Federacije zasnovanog na međunarodnom pravu, tako da je pozicija Republike Srpske očuvana u skladu sa Dejtonskim sporazumom bar kada je riječ o međunarodnom pravu - istakao je Budimir.

Prema njegovim riječima, zvaničnici Srpske su ruske partnere upoznali o onome što se dešava u BiH jer je važno da oni shvate da Republika Srpska i njeno rukovodstvo svaki dan vode tu borbu.

- Zadovoljstvo je bilo vidjeti da se predsjednik Srpske potpuno uvažava i sluša i ono što on govori. Situacija u regionu i BiH se sa ruske strane maksimalno razmatra sa punim uvažavanjem - naveo je Budimir.

Budmir je podsjetio da su zvaničnici Republike Srpske učestvovali i na 11. bezbjednosnom forumu koji u Podmoskovlju, gdje je bilo 111 delegacija.

- Većina svijeta i po broju stanovnika i po političkoj, ekonomskoj i vojnoj snazi imala je predstavnike na tom forumu, među kojima dosta zemalja iz Evrope, Јužne Amerike. O značaju foruma govori i činjenica da je na njemu bio i jedan od članova Izvršnog komiteta Politbiroa Kine, kompletno rukovodstvo Ruske Federacije iz oblasti spoljne politike i međunarodne bezbjednosti. Kakav je status Srpska imala pokazuje i to da je predsjednik Republike Milorad Dodik govorio odmah poslije ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova. Time je pokazano kakav se značaj daje Republici Srpskoj - istakao je Budimir.

Budimir je napomenuo da je "važno da je na tom forumu rečeno da je princip kolektivne bezbjednosti, koji je nastao kroz UN nakon Drugog svjetskog rata, snažno urušen".

- Delegacija Srpske i Dodik su insistirali da je to urušavanje počelo tokom jugoslovenske krize nad srpskim narodom. Nakon foruma je bilo veliko interesovanje za Srpsku, a predsjednik Srpske je dao nekoliko značajnih izjava za razne globalne medije, odnosno najvećih država Istoka koje su vrlo pažljivo saslušale o situaciji u kojoj je Republika Srpska jer se međunarodni poredak i sistem u ovom trenutku nalazi u dinamici velikih promjena - rekao je Budimir.

Budimir je naglasio da "mi moramo prepoznati te promjene".

- Ako ih ne budemo prepoznali desiće nam se ono što je već bilo na završetku Hladnog rata da jedino srpski narod nije prepoznao velike istorijske promjene u međunarodnom sistemu i onda smo se našli sami u svijetu koji se ruši, i u tom požaru nismo mogli da nađemo lako izlaz. Zbog toga je jako važno sačuvati poziciju Republike Srpske - rekao je Budimir.

Budimir je poručio da je Srpska sada vrlo ugrožena napadom na njenu imovinu.

- Postavlja se pitanje šta će ostati od Srpske ako to prođe. Ni formalno neće ostati ništa ako ne uspijemo da odbranimo tu poziciju. I zbog toga je ova diplomatska misija bila vrlo važna - poručio je Budimir.