latinica  ћирилица
27/05/2023 |  13:21 ⇒ 15:23 | Autor: RTRS

Klokić na Krfu sa predstavnicima Društva grčko-srpskog prijateljstva

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić sastao se danas sa predstavnicima krfskog društva grčko-srpskog prijateljstva.
Klokić sa predstavnicima krfskog društva grčko-srpskog prijateljstva (Foto: Vlada Srpske) -
Klokić sa predstavnicima krfskog društva grčko-srpskog prijateljstva (Foto: Vlada Srpske)

Ministar Klokić se zahvalio predsjedniku društva Željku Popoviću na ukazanom gostoprimstvu i istakao važnost kulture sjećanja koje gaji ovo društvo, uz tvrdnju da posjeta Krfu za njega lično, ali i za svakog pripadnika srpskog naroda predstavlja svojevrsno hodočašće.

Tokom sastanka razgovarano je o važnosti grčko-srpskog društva na Krfu za očuvanje srpske kulture, istorije i tradicije. Predsjednik društva je ministra Klokića upoznao sa potrebama očuvanja spomenika "Gvozdenom puku" u Dasiji, ali i o važnosti postavljanja novog spomen obilježja u mjestu Analipsi gdje je tokom Prvog svjetskog rata bilo srpsko vojničko i civilno groblje.

Popović je ministru poklonio knjigu "Krf, ostrvo vaskrsenja Srbije" koju je sam napisao i koja predstavlja najpotpuniji prikaz boravka Srba ma Krfu u Prvom svjetskom ratu.

Popović je istakao veliku zainteresovanost grčkog stanovništva na Krfu za učenjem srpskog jezika, naročito nakon što je projekat učenja prošle godine pokrenulo Predstavništvo Republike Srpske u Grčkoj, a planira da ga nastavi u narednom periodu.

Zajedno sa ministrom Klokićem, sastanku su, u ime Vlade Republike Srpske, prisustvovali i ministar porodice, omladine i sporta Selma Čabrić, zajedno sa šefom Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj Јelenom Јovanović i predsjednikom Skupštine grada Banjaluka Ljubom Ninkovićem.

U sklopu obilježavanja manifestacije "Dani Srpstva na Krfu", ministar Klokić će se tokom dana sastati sa gradonačelnicom Krfa Meropi Idreu i predsjednikom gradske skupštine Dimitrisom Metalionisom.

Delegacija iz Republike Srpske će nakon toga prisustvovati fudbalskom turniru veterana Borca iz Banjaluke, Crvene Zvezde i Kerkire sa Krfa, a posjetiće i krfski festival hrane i pića.