latinica  ћирилица
27/05/2023 |  15:21 ⇒ 16:19 | Autor: SRNA

Rakić: Suspendovati dijalog sa Prištinom

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da srpski narod sa Kosova traži od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i državnog rukovodstva da suspenduju dijalog Beograda i Prištine dok se sa sjevera Kosova ne povuku "fiktivni gradonačelnici" Aljbina Kurtija i specijalci ROSU.
Srpska lista, Goran Rakić (Foto: TANJUG/ DOPISNIK KiM) -
Srpska lista, Goran Rakić (Foto: TANJUG/ DOPISNIK KiM)

Rakić je na konferenciji za novinare u Sjevernoj Mitrovici prenio zabrinutost srpskog naroda i taksativno naveo sve primjere terora Kurtijevog režima nad Srbima, što je kulminiralo jučerašnjim protivpravnim i nasilnim upadom uz suzavac, šok bombe i duge cijevi u opštine na sjeveru Kosova kada je povrijeđeno više od 10 Srba.

On je istakao da je svaki dalji razgovor sa Prištinom u postojećim okolnostima ne samo nelogičan, nego i kontraproduktivan.

- Nastavak razgovora sa Kurtijevim režimom nakon jučerašnjeg terora bi mu poslao poruku da je takvo postupanje sasvim isplativo - dodao je on.

Rakić je napomenuo da su Srbi sa sjevera Kosova ranije, prilikom napuštanja institucija, svima jasno rekli koji su uslovi njihovog povratka.

- Neprijateljsko djelovanje Aljbina Kurtija nastavljeno je i nakon napuštanja institucija. Kurti neprekidno i svakodnevno sprovodi represiju nad srpskim narodom - rekao je Rakić.

On je naglasio da je međunarodna zajednica juče pokazala svoje pravo lice i licemjerje.

- Јuče smo otišli u Beograd da pošaljemo poruku mira, nismo se vratili kada su počeli incidenti jer smo dobili garancije međunarodnih predstavnika da će Kfor stati između naroda i specijalnih jedinica, a to se nije desio. Hvala im što su pokazali koliko su liceremerni. Mi više nećemo ići nigde odavde, ni na kakve skupove. Ostaćemo uz svoj narod - rekao je Rakić.

On je dodao da će od Kfora tražiti da radnicima opština obezbijedi da se vrate na svoja radna mjesta.

- Tokom dana ćemo kontaktirati komandanta Kfora i tražiti od njega da omogući da se radnici vrate na svoja radna mesta, a da oni koji su nelegalno i nelegitimno juče sa specijalnim jedinicama upali i oteli opštinu, napuste tu zgradu - rekao je Rakić.