latinica  ћирилица
27/05/2023 |  16:15 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

OŠ "Knez Ivo" iz Bijeljine pobjednik takmičenja "Ćirilice, čedo moje" (VIDEO)

Nacionalna istorija u srednjem vijeku, srpsko muzičko nasljeđe, pravoslavna vjeronauka, jezik i nacionalna kultura, bile su takmičarske oblasti za učenike osnovnih škola programa "Ćirilice, čedo moje".
Bijeljina, svečana akademija - Foto: SRNA
Bijeljina, svečana akademijaFoto: SRNA

Učestvovalo je 118 osnovnih škola, u finale se plasiralo osam ekipa, a najuspješniji su bili učenici Osnovne škole "Knez Ivo" iz Bijeljine.

Takmičarske oblasti bile su nacionalna istorija, srpski jezik, srpsko muzičko nasljeđe i pravoslavna vjeronauka.

Takmičili su se đaci iz cijele Republike Srpske.

Njegujući srpsku kulturnu baštinu i ćirilicu, bijeljinska "Prosvjeta" je prije dvije godine pokrenula lokalano takmičenje "Ćirilice, čedo moje", da bi u saradnji sa Pedagoškim zavodom Republike Srpske, ovogodišnje bilo prošireno na sve osnovne škole.

- Cilj i ideja takmičenja je promocija srpske kulture, istorije i ćirilice kao paradigme naše nacionalne kulture. Na taj način želimo pozitivno da utičemo na mlade naraštaje - rekao je Slaviša Mikić, predsjednik SPKD "Prosvjeta" iz Bijeljine.

Dejan Antić sa Filozofskog fakulteta u Nišu istakao je kako je na snazi politizacija istorije.

- Istorijska istina namjerno se zapostavlja i na djelu je falsifikovanje srpske nacionalne istorije, naročito od pojedinih međunarodnih centara moći. Želimo da taj proces politizacije srpske istorije spriječimo - naveo je Antić.

Od osam finalista, najuspješnija je bila ekipa OŠ "Knez Ivo" iz Bijeljine.

Prvo republičko tekmičenje "Ćirilice, čedo moje" održano je u Kulturnom centru zvorničko-tuzlanske eparhije.