latinica  ћирилица
27/05/2023 |  16:23 ⇒ 17:28 | Autor: Agencije

Dačić: U pripravnosti smo, zaštitićemo naš narod

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je naredio podizanje nivoa borbene gotovosti ne zato što se spremamo da intervenišemo, već da budemo u pripravnosti za sve scenarije, rekao je ministar spoljnih poslova i generalni sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost Ivica Dačić povodom situacije na sjeveru Kosova i Metohije.
Ivica Dačić (foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg) -
Ivica Dačić (foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg)

Ivica Dačić je, komentarišući posljednju eskalaciju tenzija na severu KiM i nasilan ulazak specijalnih jedinica kosovske policije u zgrade opština Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, rekao da je ovo možda jedna od najopasnijih situacija.

- Oni udaraju u ono što je osnova opstanka srpskog naroda na sjeveru KiM, a to je lokalna vlast koju moramo da držimo. Nije tu mješovito stanovništvo, pa da kažete da ima tu Albanaca. Trinaest Srba je glasalo na tzv. izborima. Sada imate neke nove odbornike i predsjednike opština ili gradonačelnike, a od starta smo govorili da taj potez može ogromne sukobe da izazove i upozoravali smo međunarodnu zajednicu - rekao je Dačić.

Kako je istakao, međunarodna zajednica je Beograd ubeđivala u suprotno.

- Kada se ovako nešto desi, kažu da nisu mogli ništa drugo, on je lud, on je ekstremista i to je nova realnost koju niko ne popravlja nego kažu "idemo dalje" - rekao je Dačić.

Smatra da samo zahvaljujući razboritosti Srba nije došlo do većih incidenata i da sada Srbi čekaju da međunarodna zajednica ispuni svoj dio posla – a to je da se eliminišu negativni efekti ovakvih akcija.

Dačić ističe da se Aljbin Kurti stalno bavi stvaranjem kriza, da je položaj naroda sve gori i teži.

- Mi nismo za sukobe, mi smo za mirno rješenje svih pitanja, ali svi moraju da znaju da cijela Srbija stoji iza našeg naroda na KiM, zato je Vučić naredio podizanje nivoa borbene gotovosti, ne jer se spremamo da intervenišemo, već da budemo u pripravnosti za sve scenarije - rekao je Dačić.

Mi ćemo svakako zaštititi naš narod, kaže Daćić i dodaje da se nada da do toga neće doći.