latinica  ћирилица
27/05/2023 |  17:26 ⇒ 19:46 | Autor: TANЈUG

Petković: Srbi opredijeljeni za mir i stabilnost, ali svako strpljenje ima granice

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je "brutalni teror i ogoljeno nasilje Aljbina Kurtija koje je juče u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću doživio srpski narod na sjeveru Kosova i Metohije direktna posljedica nečinjenja i licemerja međunarodne zajednice koja je samo tokom jučerašnjeg dana dala više uvjeravanja da takav scenario neće dozvoliti.
Petar Petković (foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ) -
Petar Petković (foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ)

Takve je, kaže, garancije dobio i lično, tokom nebrojenih diplomatskih aktivnosti koje su imali tokom jučerašnjeg dana.

Zato je, napominje, sada na predstavnicima međunarodne zajednice da umjesto oštrih tvitova i saopštenja na prvom mjestu objasne srpskom narodu zašto ih KFOR nije zaštitio, a "potom i preduzmu konkretne mjere i korake da Kurti svoje okupatore povuče sa sjevera Kosova i Metohije".

- Da ne govorimo o tome da je njihova misija, dužnost i obaveza prema svim važećim dokumentima i postulatima međunarodnog prava, od Rezolucije 1244 do Briselskog sporazuma da spriječe divljanje Kurtijevih specijalaca, njihov upad na sjever Kosova i Metohije i da sačuvaju mir i bezbjednost. Јuče su na tom testu pali. Šok bombe, suzavac i suze u očima srpskih majki i djece, duge cijevi ispružene u grudi srpskih starina i omladine koja u znak mira drži ruke u vazduhu, sramota je i bruka svih međunarodnih činilaca koji su juče i danas postali saučesnici Aljbina Kurtija u njegovom pokušaju okupacije sjevera Kosova i Metohije - navodi Petković.

Danas je, napominje, "svima jasno da je Aljbin Kurti čvrsto riješen da u regionu ponovo raspali plamen rata i sukoba, a dio međunarodne zajednice koji podržava Kurtijevu strahovladu i ovoga puta je zažmurio na jedno oko pred njegovim nasiljem nad nedužnim Srbima".

- Zbog toga dobro razumijem i poziv Srpske liste na prekid dijaloga do okončanja okupacije, ali dobro razumijem i zabrinutost i strah srpskog naroda na sjeveru Kosova i Metohije pred nadolazećim zlom. Nad time treba dobro da se zamisle svi oni koji su dozvolili jučerašnje Kurtijevo nasilje. Svaka okupacija ima svoj kraj ma kako silovito počela i srpski stradalni narod kroz svoju je istoriju preživeo i nadživeo brojne okupatore. Za nas te prištinske marionete koje sebe vole da nazivaju gradonačelnicima i krpe kojima se Priština razmeće ne postoje i podsjetiću Kurtija da su se u proteklih sto godina na Kosovu i Metohiji isticale razne okupacione zastave, i ona Musolinijeve Italije i zastava Hitlerovog Trećeg Rajha, ali da je slobodarski srpski narod sve te zastave smjestio tamo gde im je i mjesto – na đubrište istorije. Tako će biti i sa Kurtijevim okupatorskim zastavama - navodi Petković.

Srbi su, napominje, opredijeljeni za mir i stabilnost, ali svako strpljenje ima granice.

- I nadamo se da će mali Hitler Kurti biti obuzdan i kažnjen od strane svojih inostranih mentora prije nego što stvari odu predaleko - zaključuje Petković.