latinica  ћирилица
27/05/2023 |  18:55 ⇒ 18:58 | Autor: Agencije

Erdogan pozvao građane da u velikom broju izađu na birališta

Turski predsjednik Tajip Erdogan pozvao je danas građane da u velikom broju izađu na birališta u drugom krugu predsjedničkih izbora.
Tajip Erdogan (Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU, ilustracija) -
Tajip Erdogan (Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU, ilustracija)

Obraćajući se pristalicama u istanbulskom okrugu Bejkoz tokom posljednjeg predizbornog mitinga, Erdogan je rekao da će ohrabriti ljude koji nisu mogli da odu do glasačke kutije u prvom krugu.

- Hoćemo li završiti posao koji smo ostavili nezavršenim 14. maja, velikom većinom? Nadamo se da će taj jaz sutra biti još veći -  rekao je Erdogan.

Njegov protivkandidat opozicioni lider Kemal Kiličdaroglu pozvao je birače da "izvuku svoju zemlju iz mračne jame dvodecenijske vladavine Erdogana".

Kiličdaroglu, koga podržava šestostranačka opoziciona alijansa, rekao je da svako ko voli Tursku mora da glasa.

- Ako to zaista želite, svi ćemo zajedno izaći iz ove mračne jame. Pozivam sve naše ljude bez obzira na njihov pogled i način života. Ovo je posljednji izlaz. Svako ko voli svoju zemlju neka ode do glasačke kutije! - napisao je on na Tviteru.

Dva kandidata imaju za cilj da privuku oko osam miliona birača koji nisu izašli na izbore u prvom krugu.

Prvi krug glasanja 14. maja pokazao je da Erdogan vodi u odnosu na Kiličdaroglua, dok su Erdoganova stranka AK i njeni saveznici obezbijedili parlamentarnu većinu.