latinica  ћирилица
27/05/2023 |  19:18 ⇒ 19:42 | Autor: RTRS

Dodik: U Rusiji i Azerbejdžanu Srpska pokazala svoj značaj i učvrstila prijateljski odnos (FOTO/VIDEO)

Na sastancima u Rusiji i Azerbejdžanu, Republika Srpska je pokazala svoj značaj i učvrstila prijateljski odnos, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik. Ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu prenio je da će Narodna skupština odlučiti o statusu Republike Srpske, nastavi li nelegitimni visoki predstavnik sa pokušajima otimanja imovine. Dodik kaže da Putin razumije položaj Srpske i da Srpska u Rusiji ima oslonac.
Milorad Dodik i Željko Budimir - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad Dodik i Željko BudimirFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Dodik je ponovio da je Srpska stabilna. Lažna je, kaže, priča o teškoj finansijskoj situaciji. Sredstva za obaveze koje dospijevaju krajem juna već su na računu.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik upoznao je ruskog predsjednika Vladimira Putina sa situacijom koju su, kako kaže, posredstvom visokih predstavnika kreirali zapadni centri moći. Na sastanku u Kremlju, Putinu je prenio da su nametanja nelegitimnih stranaca Republici Srpskoj ostavili dva puta - nestanak ili samostalnost.

- Antikolonijalna borba je nešto što je ključ naše budućnosti. Ako se ne oslobodimo kolonijalne uprave ovdje, mi nećemo imati mogućnost da u decenijama koje dolaze kreiramo nijedno povoljno rješenje za Srbe i Republiku Srpsku, ni Srbiju i čitav srpski narod - kaže Dodik.

Dovedena pred svršen čin, Srpska sprema odgovor. Nastave li se pokušaji otimanja imovine, slijedi odluka o samostalnosti, rekao je Dodik Putinu. Kaže da je iz zvanične Moskve dobio ohrabrujuću potvrdu da Srpska neće ostati sama.

- Republika Srpska, ukoliko se suoči sa bilo kakvim nametanjem rješenja oko imovine, istog dana će održati sjednicu Narodne skupštine, koju su oni zakazali, i donijeće odluku o svom statusu. I to je ono što sam govorio našim prijateljima i oni to razumiju - ističe Dodik.

Željko Budimir ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske navodi da je Republika Srpska sada veoma ugrožena.

- Napadom na imovinu Republike Srpske, postavlja se pitanje šta će ostati ako to prođe. Od Srpske ni formalno neće ostati ništa ako ne uspijemo da obranimo tu poziciju i zato je ova diplomatska misija bila veoma važna - smatra Budimir.

posjetu Azerbejdžanu Dodik je ocijenio kao uspješnu. U fokusu sastanka sa premijerom Alijem Asadovim - saradnja u oblasti privrede. Rezultat je dogovoreno organizovanje privrednog foruma, čiji će domaćin biti Republika Srpska.

- Pored nafte i gasa, tu su mogućnosti vezane za poljoprivredu, mašinogradnju, drvopreradu, to su stvari koje trebamo iskoristiti i mislim da u Azerbejdžanu imamo mogućnost da to uradimo - rekao je Dodik.

Ponovio da je Srpska stabilna i da će sve obaveze biti pravovremeno otplaćene.

- Krajem juna Republika Srpska ima dospijeće obaveza od 320 miliona u jednom danu. Srpska je nudila da od nove godine sukcesivno izvrši to plaćanje, ali da to nije prihvaćeno jer berze ne priznaju ta pravila. Mi smo vršili koncentraciju i već sada imamo taj novac na računima i možemo da to završimo jednokratno - istakao je Dodik.

Republika Srpska nastaviće da traži prijatelje u svijetu, zaključio je Dodik. Kaže da će rukovodstvo Srpske do kraja godine obići oko deset zemalja. Јedna od njih biće i Kina, koju će predsjednik, kako je najavio, posjetiti krajem godine.