latinica  ћирилица
27/05/2023 |  21:42 ⇒ 28/05/2023 | 09:07 | Autor: SRNA

Putin: Za Rusku Federaciju nastupilo vrijeme samoopredjeljenja

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je za Rusku Federaciju nastupilo vrijeme samoopredjeljenja i borbe za pravo da bude ono što jeste te da zemlji nisu potrebni standardi koji su grubo nametnuti spolja.
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV ) -
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV )

- Sa velikim poštovanjem se odnosimo prema nasljeđu svjetske kulture. U našoj zemlji nemoguće je zamisliti pokušaje da se nešto `ukine`. Međutim, gledajući šta se dešava u svijetu, sve jasnije shvatamo da nam nisu potrebne smjernice ili standardi grubo nametnuti spolja koji suzbijaju svaku originalnost razvoja - poručio je Putin u video-obraćanju povodom otvaranja Akademije kreativnih industrija u umjetničkom klasteru "Tavrida" na Krimu.

On je istakao da su se kultura i umjetnost, oblasti čiji je smisao da ujedinjuju ljude, danas našle u epicentru geopolitičke konfrontacije.

- Pokušavaju da `ukinu` sve što je povezano sa Rusijom, da izbrišu iz civilizacijskog nasljeđa. Na taj način oni kažnjavaju, prije svega, sami sebe, svojim narodima i građanima uskraćuju mogućnost da se upoznaju sa pravim remek-djelima - rekao je Putin.

On je naglasio da ruska kultura nosi posebnu vrijednosnu poruku koja govori o snazi milosrđa, međusobnog poštovanja, o najvažnijim duhovnim i moralnim osnovama koje se moraju sačuvati, prenosi "Sputnjik".