latinica  ћирилица
28/05/2023 |  11:00 ⇒ 11:17 | Autor: RTRS

Delegacija Srpske u posjeti Italiji - jačanje saradnje sa regijom Friuli Venecija Đulija

Predsjednik Vlade Repbulike Srpske Radovan Višković od 28. do 31. maja boraviće u regiji Friuli Venecija Đulija, sa kojom Republika Srpska ima potpisan sporazum o saradnji. Cilj ove posjete je jačanje ekonomske saradnje i u oblasti obrazovanja.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Premijer Višković tokom posjete sastaće se sa predsjednikog regije Masimilijanom Fedrigom, predsjednikom Vlade regije Bodrin Maurom, te predsjednikom udruženja prirednika i predsjednikom međunarodne kompanije Daieli.

Takođe, tokom posjete Italiji učestvovaće na poslovnom forumu u Udinama.

Ovo je prilika tokom koje će se zainteresovanim italijanskim kompanijama iz ove regije predstaviti potencijali za ulaganja u Republiku Srpsku, te primjeri dobre prakse, investiicija italijanskih privrednika u Srpskoj, poput ulaganje kompanija PMP Industris, koja pored uspješne privatizacije privrednog društva PMP Јelšingrad Gradiška, planira i novu investiciju na području Laktaša.

Ovom prilkom biće potpisan Sporazum o saradnji ove kompanije i grada Laktaša.

Premijer Višković i članovi delegacije razgovaraće i sa rektorom Univerziteta u Trstu Robertom di Lenardom, te dekanima Mašinskog fakulteta u Trstu i Udinama, te će delegacija posjetiti Mašinski fakutlet i srednju školu u Udinama, kao i proizvodne pogodne fabrike PMP Industris.

Italija je drugi po veličini strani investitor u Republici Srpskoj i značajan spoljnotrgovinski partner Republike Srpske. U Republici Srpskoj posluju brojni strani investitori iz Italije (kao što je Kalcedonija, Latonedil, PMP Industris, itd.).

Delegaciju Srpke osim Viškovića čine ministar privrede i preduzetnitšva Vojin Mitrović, dekan Mašinskog fakutleta u Istočnom Sarajevu Milija Kraišnik, profesor Mašinskog fakulteta u Banjaluci Stevo Borojević, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić, te gradonačelnici Gradiške i Laktaša Zoran Adžić i Miroslav Bojić.