latinica  ћирилица
28/05/2023 |  11:02 ⇒ 11:47 | Autor: RTRS

Kurs kardiopulmonalne reanimacije u UKC Republike Srpske

U okviru obilježavanja 27. maja, Evropskog dana urgentne medicine, osoblje Urgentnog centra Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske organizovalo je juče i danas kurs napredne i neposredne kardiopulmonalne reanimacije za ljekare i tehničare ove zdravstvene ustanove, saopšteno je iz UKC-a Srpske.
Kurs kardiopulmonalne reanimacije (Foto: UKC Srpske) -
Kurs kardiopulmonalne reanimacije (Foto: UKC Srpske)

U ponedjeljak, 29. maja, predviđeno predavanje na temu zbrinjavanja traumatizovanih pacijenata na ranom hospitalnom nivou.

Učesnici kursa su specijalizanti urgentne medicine, kardiologije, interne medicine, infektologije, mladi ljekari koji učestvuju u inicijalnom zbrinjavanju hitnih pacijenta u UKC Republike Srpske. Pored njih na kursu neposredne životne reanimacije učestvuju medicinski tehničari koji rade u Urgentnom centru.

Ovaj kurs predstavlja nastavak kontinuirane medicinske edukacije ljekara i tehničara pod pokroviteljstvom naše ustanove. Cilj kursa je da se formairaju timovi ljekara i tehničara koji mogu na vrijeme da prepoznaju rane kritične znakove bolesti, kao i da se u slučaju neposredne životne opasnosti pruži odgovarajuća pomoć.

Predavači na kursu su instruktori iz UKC Republike Srpske dr Slavko Rolih i dr Јovana Јevđić, a gosti i učesnici na kursu su i ljekari iz Resuscitacionog Saveta Srbije. Ovakve vrste edukacije se odvijaju u saradnji sa ERC-om (European Resuscitation Council) a polaznici dobijaju međunarodne sertifikate.

Trauma je voma značajan uzrok smrti i invaliditeta, naročito kod radno sposobnih osoba mlađe životne dobi. Zbog toga je za specijalizante hirurških grana medicine, anestezije i urgentne medicine planirano predavanje o inicijalnom tretmanu traumatizovanih osoba, dijagnostičkim mogućnostima i preporukama za nadoknadu tečnosti i transfuziji.

Medicinski tehničari iz Urgentnog centra će demonstrirati postupak trijaže povrijeđenih, sa naglaskom na postupak u slučaju masovnih nesreća.

Za rad sa hitnim pacijentima je je potrebno znanje, vještina, timski rad, kao i poznavanje protokola prema modernim svjetskim standardima. Na ovaj način UKC Republike Srpske nastavlja sa ulaganjem u edukaciju medicinskog kadra, te unapređuje kvalitet zdravstvene njege i poboljšava ishod liječenja životno ugroženih pacijenta - saopšteno je iz UKC-a Srpske.