latinica  ћирилица
28/05/2023 |  11:48 ⇒ 11:49 | Autor: SRNA

Ćosić: Sastanak sa Savezom FBiH 31. maja u Neumu

U Neumu će u srijedu, 31. maja, biti održan zajednički sastanak saveza opština i gradova Republike Srpske i Federacije BiH, uz podršku Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope, rekao je predsjednik Saveza opština i gradova Srpske Ljubiša Ćosić.
Ljubiša Ćosić - Foto: RTRS
Ljubiša ĆosićFoto: RTRS

Ćosić je za Srnu naveo da će se na sastanku razgovarati o prioritetima i izazovima s kojima se susreću lokalne vlasti, zajedničkom radu dva saveza i saradnji sa Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti, postavljajući temelje za jačanje zagovaranja i zajedničkih napora s ciljem jačanja lokalne demokratije.

On je naglasio da je Savez opština i gradova Republike Srpske u potpunosti reprezentativna organizacija koja zastupa interese sve i jednog grada i opštine u Srpskoj i u tom segmentu funkcioniše besprekorno.

- Organizacija smo do javnog interesa za Vladu Republike Srpske i u skladu sa tim jednm dijelom predstavljamo i Vladu Srpske - dodao je Ćosić.

On je istakao da dva saveza koja su autonomna imaju odgovarajuću saradnju i partnerstvo, ali su dvije organizacije koje predstavljaju opštine i gradove dva entiteta.

- Riječ je o jednom projektu Savjeta Evrope koji pokušava da saradnju između dva saveza podigne na viši nivo, što je dobro, ali mi uvijek zastupamo načelo ravnopravnosti i jednakosti u međusobnim odnosima - naveo je Ćosić.

On smatra da će ovaj sastanak biti prilika da se čuje sve o aktivnostima lokalnih zajednica i na jednoj i na drugoj strani.

Ćosić je rekao da ima dosta zajedničkih aktivnosti koje provode jednako i da će u Neumu biti koristan sastanak nakon kojeg se saradnja može podići na veći nivo.

- Smatramo da u Republici Srppskoj postoje zakonska rješenja što se tiče opština i gradova koja su daleko efikasnija, funkcionalna i bolja nego u FBiH i ovo će biti prilika da našim kolegama kažemo na koji način mi odrađujemo stvari u Republici Srpskoj, koja je funkcionalniji dio BiH - naglasio je Ćosić.

On je upitao zašto ne čuti i neke dobre prakse koje iz FBiH mogu podijeliti.