latinica  ћирилица
28/05/2023 |  12:11 ⇒ 15:26 | Autor: SRNA

Košarac: Iniciraću održavanje konferencije o Otvorenom Balkanu u Sarajevu

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislavom Momirovićem o jačanju saradnje i unapređenju spoljnotrgovinske razmjene.
Staša Košarac i Tomislav Momirović - Foto: Ustupljena fotografija
Staša Košarac i Tomislav MomirovićFoto: Ustupljena fotografija

Sagovornici su razmijenili mišljenje o Otvorenom Balkanu, pri čemu je istaknuto da je ova regionalna inicijativa povećala obim trgovinske razmjene između zemalja članica za gotovo 30 odsto, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Košarac je rekao da će u narednih mjesec dana inicirati održavanje konferencije o "Otvorenom Balkanu" u Sarajevu.

- Dogovorili smo da u Sarajevu održimo konferenciju na koju ćemo pozvati resorne ministre iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije. Zajednički cilj nam je da sa predstavnicima komorskog sistema u Republici Srpskoj i Federaciji BiH razgovaramo o perspektivama i prednostima Otvorenog Balkana - najavio je Košarac.

On je ponovio stav institucija Republike Srpske o potrebi regionalnog povezivanja i jačanja saradnje.

- Republika Srpska i njeni predstavnici na zajedničkom nivou zagovornici su pridruživanja BiH 'Otvorenom Balkanu', prvenstvo zbog benefita za domaći privredni sektor - naveo je ministar Košarac.

On je dodao da su danas privrednici iz Republike Srpske i Federacije BiH u neravnopravnom položaju u odnosu na njihove kolege iz regije.

- Dok privrednici zemalja članica Otvorenog Balkana imaju neometan promet roba na granicama, naši privrednici gube mnogo vremena čekajući na graničnim prelazima, što se negativno odražava na kvalitet proizvoda i ugrožava rok isporuke - naveo je Košarac.

Košarac i Momirović ukazali su na značaj integrisanih graničnih prelaza između Srbije i Republike Srpske i BiH.

- Zajednički stav je da moramo ubrzati procedure kada je u pitanju integrisanje graničnih prelaza Rača i Vardište, što bi u značajnoj mjeri doprinijelo povećanju spoljnotrgovinske razmjene, bržem protoku roba i dodatnom povezivanju u sektoru turizma - zaključio je Košarac.