latinica  ћирилица
28/05/2023 |  13:05 ⇒ 15:21 | Autor: RTRS

Obilježen Dan Četvrtog bataljona Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Srpske (FOTO)

Dan Četvrtog bataljona Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske obilježen je u Istočnom Sarajevu.
Dan Četvrtog bataljona Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Srpske - Foto: RTRS
Dan Četvrtog bataljona Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske SrpskeFoto: RTRS

Nekadašnji pripadnici Četvrtog bataljona Vojne policije Sarajevsko- romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske obilježili su u Istočnom Sarajevu godišnjicu formiranja jedinice.

Parastos za 21 pripadnika bataljona služen je kod Spomenika "Slava srpskom borcu" u Lukavici gdje su položeni i vijenci i cvijeće. Kroz jedinicu je tokom rata prošlo 409 vojnika, a 31 je odlikovan.

Dan Četvrtog bataljona Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Srpske (Foto: RTRS)

Malo je nekadašnjih jedinica VRS, kao što je Bataljon Vojne policije Sarajevsko-romanijske regije, čiji se nekadašnji pripadnici na godišnjici od formiranja jedinice okupe u velikom broju.

Nekadašnji pripadnik Vojne policije Јanko Trifunović govoreći o ratnom putu ove jedinice ističe da su ratovali na svim ratištima u i okolini Sarajeva.

- Mi smo se kao mladići od 18 godina sreli u teškim vremenima i iskusili najveće nedaće. Ali, to nas je zbližilo za čitav život - kaže Trifunović.

Dan Četvrtog bataljona Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Srpske (Foto: RTRS)

Sekretar Udruženja veterana vojne policije Sarajevsko-romanijske regije Dragan Pjević ukazao je na težak položaj boraca danas, a posebno nekadašnjih golobradih mladića koji su kako kaže oštećeni boračkom kategorizacijom.

- Danas se nalazimo na marginama, pogotovo mi mladi borci 75/76. godište koji smo nakaradnom kategorizacijom svrstani od treće do sedme kategorije. To hitno treba ispraviti, a nadam se da će vlasti Republike Srpske imati sluha za to jer smo mi to zaslužili - ističe Pjević.