latinica  ћирилица
28/05/2023 |  16:20 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Bijeljinu ukrasio treći Sajam cvijeća; Nagrađeni najljepši štandovi (VIDEO)

"U Bašti nade uvijek nešto cvjeta" naziv je trećeg Sajma cvijeća u Gradskom parku u Bijeljini. Predstavilo se 20 izlagača, od kojih se mnogi porodično bave proizvodnjom cvijeća. Održana su i stručna predavanja profesora sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta.
Sajam cvijeća u Bijeljini - Foto: SRNA
Sajam cvijeća u BijeljiniFoto: SRNA

Pod krošnjama stogodišnjih stabala gradskog parka u Bijeljini zašarenili su se štandovi semberskih proizvođača cvijeća.

Među njima je i Ivica Petrović iz Crnjelova koji se 25 godina bavi ovom proizvodnjom koju prilagođava zahtjevima tržišta.

Pored jednogodišnjih sezonskih biljaka kaže, mnogo se traže lišćari, posebno razne vrste javora.

- Јavor u dvorište donosi dah osvježenja i ukrašava ga, djeluje tako nezamjenljivo - rekao je Petrović.

Dugogodišnji proizvođači sezonskog cvijeća, ali i ruža svih vrsta je i porodica Ćirković.

Proizvode u tri plastenika koji imaju grijanje tokom cijele godine.

- Imamo posla tokom cijele godine, a prodaja je aktuelna od šest do osam mjeseci. Potrebno je mnogo znanja i iskustva, koje posjedujemo, pa je mnogo lakše - priča Aleksandar Ćirković iz MZ Patkovača.

Na semberskim poljima već tri godine uzgajaju se ruže iz Damaska, koje su dobile organsku sertifikaciju od kojih se pravi sok.

- Od ove godine smo odlučili da radimo i sušenu ružu, odnosno pupoljke sušene ruže koja je pogodna za pravljenje čaja i drugih napitaka ali i dekoracija u ugostiteljstvu - pojašnjava Vladimir Milićević, vlasnik Poljoprivrednog gazdinstva "Angels rose".

Održana su i predavanja stručnjaka o unapređenju ove proizvodnje. Govorili su o tajnama sukulentnih biljaka, aromatičnom i ljekovitom bilju i značaju kompostiranja.

Iz gradskog Odjeljenja za poljoprivredu najavili su i podsticajne mjere za uzgajivače cvijeća.

- Ove godine ćemo kroz Pravilnik o podsticajima uvrstiti i ovu proizvodnju, gdje ćemo u skladu sa svojim budžetskim sredstvima pomoći rast i širenje iste - rekao je Sreten Vučković iz Odjeljenja za poljoprivredu u Gradu Bijeljina.

Tri najljepša štanda po ocjeni stručnog žirija dobila su novčane nagrade.