latinica  ћирилица
28/05/2023 |  17:38 ⇒ 17:39 | Autor: SRNA

Niš: Uhapšeno 11 osoba zbog pranja više od 800.000 evra

Policija je uhapsila 11 osoba iz Niša zbog sumnje da su izvršile krivično djelo pranje novca, kojim su stekle protivpravnu imovinsku korist veću od 94 miliona dinara /oko 800.000 evra/.
Policija Srbije (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg) -
Policija Srbije (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg)

Uhapšena su odgovorna lica u privrednim društvima "Il kapo" iz Ražnja i "Večini" iz Nišu, te još devet lica, dok se za dvije osobe traga.

Sumnja se da su odgovora lica u privrednim društvima i još jedna osoba za kojom se traga od aprila 2021. do decembra 2022. godine izvršili prenos gotovog novca u iznosu oko 800.000 evra, sa znanjem da ta imovina potiče od kriminalne djelatnosti, u namjeri da prikriju ili lažno prikažu nezakonito porijeklo imovine.

Oni su, kako se sumnja, po prethodnom dogovoru angažovali devet fizičkih lica kako bi za potrebe privrednog društva "Lukić-komerc" iz Niša, "Il kapo" i "Večini", izvršili prenos manjeg dijela novca, u iznosu od 7,5 miliona dinara /oko 64.000 evra/, sa tekućih računa ovih privrednih društava, na ime fiktivnih otkupa robe, a na tekuće račune osumnjičenih fizičkih lica.

Sumnja se da su oni sa navedenim fizičkim licima dogovorili da im za tu uslugu isplate naknadu u gotovini u određenom iznosu, zahtijevajući od njih da izvrše podizanje novca u gotovom, što su oni i učinili na bankomatima i blagajnama, a koji su im u gotovom vraćali.

Odgovorna lica u privrednim društvima "Il kapo" i "Večini" i još jedna osoba za kojom se traga osumnjičeni su da su izvršili prenos većeg dijela novca, u iznosu od 87 miliona dinara /oko 742.000 evra/ sa tekućih računa ovih društava na svoje privatne tekuće račune i zatim izvršili podizanje u gotovom.

Oni su, kako se sumnja, cjelokupan iznos tako podignutog novca u iznosu od oko 800.000 evra, držali i koristili za svoje potrebe sa znanjem da je taj novac stečen kriminalnom djelatnošću, jer fizička lica i oni sami nisu isporučivali drvene palete i poljoprivredne proizvode ovim privrednim društvima, već je novac uplaćen na njihove i račune fizičkih lica, na osnovu fiktivnog otkupa robe i fiktivnih novčanih pozajmica.

Odgovornom licu u privrednom društvu "Il kapo" određeno je zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu, dok će ostali uhapšeni, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Akciju su sproveli pripadnici MUP-a, u saradnji sa Posebnim odjeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu i inspektorima poreske policije.