latinica  ћирилица
28/05/2023 |  19:20 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Mladi agronomi iskoristili bespovratna sredstva Vlade Srpske; Proširili kapacitete (VIDEO)

Ministarstvo poljoprivrede Srpske i u ovoj godini obezbijedilo je bespovratna sredstva nezaposlenim inženjerima poljoprivrede, da bi pokrenuli posao na svojim imanjima. Zahtjev za podsticaje od 40.000 KM mogu podnijeti do 31. maja.
Agronomi - Foto: RTRS
AgronomiFoto: RTRS

Uslovi su da budu nosioci nekomercijalnog poljoprivrednog gazdinstva i da nisu stariji od 40 godina.

Prošle godine, 18 mladih agronoma, koji su iskoristili ovu pomoć, već ubiru plodove svog rada.

- Na birou sam bio od 2018. godine. Tražio sam aktivno posao, nije ga bilo. Poslovi koje sam raije radio odnosili su se se na rad sa apotekama, koji su jako slabo plaćeni, tako da sam odlučio da pokrenem nešto svoje i da ostanem na svom imanju - priča Darko Đokić, mještanin Čađavice kod Ribnika.

Đokiću, diplomiranom inženjeru poljoprivrede proizvodnja mlijeka i ostanak na selu omogućili su podsticaj resornog ministarstva od 40.000 KM.

- Od podsticaja od Ministarstva poljoprivrede nabavio sam muzna grla, nešto opreme i kupio poljoprivrednu mehanizaciju. Trenutno imam pet grla u muži i dnevno proizvedem 70 litara mlijeka - dodaje Đokić.

Uloženo u nabavku četiri visoko steone junice već, se kaže, isplati. Planira izgradnju još jednog objekta i povećanje broja muznih grla na 20.

Broj mladih agronoma-korisnika podsticaja za samozapošljavanje sve je veći. Do sada je izdvojeno preko 1,6 miliona KM.

- Јedan startap paket od 40.000 KM resornog ministarstva dovodi do tog da ste samoodrživi i da možete da nastavite sa radom u djelatnosti koju ste izabrali - istakao je Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske.

Mladi imaju dodatni benefit od 10 odsto i na kapitalne investicije, pa uz sredstva za samozapošljavanje mogu planirati svoju budućnost na selu gdje, kažu, sami sebi planiraju radni dan.