latinica  ћирилица
28/05/2023 |  21:29 ⇒ 29/05/2023 | 00:22 | Autor: TANЈUG

Erdogan: Danas je pobjednik Turska i njenih 85 miliona građana

Predsjednik Turske i Stranke pravde i razvoja (AKP) Redžep Tajip Erdogan izjavio je večeras, poslije pobede u drugom krugu predsjedničkih izbora, da je danas Turska pobjednik i da su joj sada otvorena vrata da obilježi vijek demokratije i razvoja.
Redžep Tajip Erdogan (Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU) -
Redžep Tajip Erdogan (Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU)

Erdogan je u govoru pred okupljenim pristalicama u Istanbulu zahvalio svim građanima koji su izašli na izbore i pokazali volju za bolju budućnost sebe i svoje djece i zahvalio što je još jednom dobio odgovornost da upravlja državom u narednih pet godina, prenijela je turska državna televizija TRT.

Turski predsjednik je rekao da su pobjednici i na izborima 14. maja i na današnjim izborima svih 85 miliona građana te zemlje.

Erdogan je izrazio očekivanje da će njegova stranka pobijediti iduće godine na lokalnim izborima u Uskudaru i Istanbulu.

- Zaštita jedinstva i solidarnosti turskog naroda je najvažnija - istakao je Erdogan, navodeći da niko ne može da se miješa u prava i slobode turskog naroda.

Erdogan je ponovio da je u Turskoj porodica svetinja i da je nasilje nad ženama zabranjeno.

On je rekao da su mu već čestitali predsjednici Azerbejdžana, Uzbekistana, premijer Libije, emir Katara i najavio da će sljedeći govor održati u Ankari gdje upravo kreće.

Kako je prenijela agencija Anadolija, mađarski premijer Viktor Orban čestitao je Erdoganu na pobjedi, a to je učinio i katarski emir Šeik Tamim bin Hamad el Tani.

Tajms of Izrael je prenio da je palestinski Hamas takođe čestitao Erdoganu na pobjedi.

Erdoganove pristalice okupljaju se ispred predsjedničke palate u Ankari, gdje je počelo slavlje.

Erdoganove pristalice su i u Istanbulu slavile njegovu pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora, prenijele su RIA Novosti.

Centralna izborna komisija Turske potvrdila je večeras da je Erdogan pobijedio u drugom krugu sa osvojenih 52,14 odsto glasova. Opozicioni kandidat Kemal Kiričdaroglu osvojio je 47,86 odsto glasova.

Iz Centralne izbore komisije navode da su ovo rezultati na osnovu prebrojavanja skoro svih glasačkih listića.

Povezane vijesti:

Dodik: Milioni birača dali su vam svoj glas, povjerenje i nadu

Cvijanović: Pobjeda Erdogana - rezultat njegove uspješne politike

Vučić čestitao izbornu pobjedu Erdoganu

Putin u poruci Erdoganu potvrdio spremnost za nastavak dijaloga

Orban uputio čestitku Erdoganu