latinica  ћирилица
29/05/2023 |  09:51 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Višković u Italiji sa Fedrigom: Italijani zainteresovani za poslovanje u Srpskoj (FOTO/VIDEO)

U okviru posjete italijanskoj regiji Friuli Venecija Đulija, premijer Republike Srpske Radovan Višković, u Trstu se sastao sa Masimilijanom Fedrigom, predsjednikom ove regije.
Višković, Đurić i Bojić (foto: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Višković, Đurić i Bojić (foto: twitter.com/Vlada_Srpske)

Fedrigo je i predsjednik italijanskih regija za uspostavljanje prekoranične privredne i ekonomske saradnje.

Višković kaže da su danas u jednoj od pet autonomnih regija Italije, sa kojom Republika Srpska ima potpisan sporazum o saradnji još iz 2010. godine.

- Pozvao sam Fedriga da dođe u Banjaluku i Srpsku, da obnovimo taj sporazum, koji je dao određene rezultate. Mnoga italijanska preduzeća našla su mjesto za poslovanj u Srpskoj. Želim da prošire svoje investicije kod nas - naveo je Višković nakon sastanka.

Višković kaže da je ovo jedna od najrazvijenijih regija u Italiji.

- Pokušaćemo njihova iskustva da preslikamo na Republiku Srpsku. Italijanska ekonomija zasnovana je na malim i srednjim preduzećima, poljoprivredi i turizmu, a slične potencijale imamo i mi. Važno je reći da su privrednici iz Italije veoma zainteresovani da dođu u Srpsku i da investiraju - istakao je Višković.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović je rekao da Srpska kontinuirano radi na unapređenju poslovnog ambijenta, da su smanjeni troškovi poslovanja, te da paralelno unapređuje administraciju i radi na digitalizaciji administrativnih procedura.

Na sastanku sa Fedrigom, Mitrović je istakao da je Republika Srpska uvela određeni set podsticajnih mjera kojima se podržavaju investitori u uvođenju novih tehnologija, digitalizaciji, te podrške s ciljem povećanja plata radnicima kako bi bila zadržana postojeća radna snaga.

Mitrović je rekao da je Ministarstvo na raspolaganju svakom pojedinačnom investitoru u smislu podrške, kako kod dobijanja informacija o uslovima ulaganja, tako i tokom realizacije investicije, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Cilj posjete je jačanje ekonomske i saradnje u oblasti obrazovanja. Predsjednik Vlade sastaće se i sa predstavnicima privrednika.

Kako je najavljeno, učestvovaće i na poslovnom forumu u Udinama, gdje će italijanskim kompanijama predstaviti potencijale za ulaganja u Srpsku.