latinica  ћирилица
29/05/2023 |  12:45 ⇒ 17:30 | Autor: RTRS

Filmu "Moj Branko ne laže" nagrada za najbolji scenario

Filmu Moj Branko ne laže dodijeljena je nagrada za najbolji scenario na nedavno završenom 18. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma "Zlatna buklija".
Dokumentarni film "Moj Branko ne laže" - Foto: RTRS
Dokumentarni film "Moj Branko ne laže"Foto: RTRS

Na festivalu koji je održan u Velikoj Plani, dokumentarni film "Moj Branko ne laže" dobio je Grand pri festivala za najbolji scenario.

Između tri stotine prijavljenih filmova na festival, žiri u sastavu Nikola Lorencin, reditelj, Žarko Pekez, snimatelj i Ivan Vučković, glumac odlučio je da je film u produkciji RTRS-a "Moj Branko ne laže" zaslužio nagradu za najbolji scenario.

Film o Branku Ćopiću najomiljenijem piscu nestale države, o njegovom životu i smrti, komunisti koji je volio istinu i narod više od partije, jeretiku kojega su napadali budući komunistički disidenti, književniku koji je u svom djelu ostavio ključeve za razumijevanje krajiškog identiteta.

U filmu učestvuju akademik Matija Bećković, istoričar Predrag Marković, profesor Mihajlo Pantić, reditelj Darko Bajić, profesor Duško Pevulja, docent Oleg Soldat, književnici Ljubivoje Ršumović, Pero Zubac, Vule Žurić.

Scenarista filma je dugogodišnji novinar RTRS-a Saša Berendika, režijiju potpisuje Branko Lazić, direktor fotografije Dejan Račić, snimatelj Siniša Stojić, montaža Vedran Marić, rasvjeta Dragan Talić, ton Srđan Radaković i Vladimir Vladetić, producent Aleksandar Đorđević.

Film je rađen u produkciji Radio televizije Republike Srspke.