latinica  ћирилица
29/05/2023 |  13:01 ⇒ 13:02 | Autor: sputniknews.com

Lavrov: Sprema se "velika eksplozija" u centru Evrope; Situacija na KiM zabrinjavajuća

Aktuelna situacija na Kosovu i Metohiji je zabrinjavajuća, u centru Evrope se sprema "velika eksplozija", izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov (foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Sergej Lavrov (foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

- Sprema se "velika eksplozija" u centru Evrope, na istom onom mjestu, na kojem je NATO 1999. godine počinio agresiju protiv Јugoslavije, narušivši sve zamislive principe Helsinškog zaključnog akta i drugih dokumenata OEBS-a. Situacija je zabrinjavajuća, ali Zapad vodi politiku potčinjavanja svih koji nekako iskazuju sopstveno mišljenje - rekao je Lavrov novinarima.

Takozvana kosovska policija ispred opštine Zvečan upotrijebila je suzavac protiv građana koji traže da novi albanski "gradonačelnik" ne dolazi na posao. Trenutno nema incidenata ispred opština, ali je situacija napeta.

Njih su prethodno pripadnici KFOR-a propustili, ali je policija ipak reagovala.

Građani su okupljeni ispred zgrada opština u ta tri grada na sjeveru KiM.

Ispred zgrade opštine Zvečan, kao i Zubinog Potoka i Leposavića prisutne su jake snage tzv. kosovske i specijalne policije sa šljemovima i pod punom borbenom opremom.

Između policije i građana su pripadnici KFOR-a pod punom borbenom opremom, sa štitnicima, šljemovima, maskama, pancirima.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da Vojska Srbije do petka ostaje u najvišem stepenu borbene gotovosti.