latinica  ћирилица
29/05/2023 |  13:13 ⇒ 05/07/2023 | 12:27 | Autor: RTRS

Univerzitet u Istočnom Sarajevu na RUR međunarodnoj listi univerziteta

Univerzitet u Istočnom Sarajevu se prvi put našao međunardnoj listi za rangiranje univerziteta Round University Ranking- RUR za 2023. godinu. Riječ je o svjetskoj rang listi koja mjeri uspješnost 1.200 vodećih svjetskih univerziteta iz 85 zemalja, a Univerzitet u Istočnom Sarajevu je zauzeo 1.133 mjesto.
Univerzitet u Istočnom Sarajevu - Foto: RTRS
Univerzitet u Istočnom SarajevuFoto: RTRS

RUR vrši rangiranje univerziteta prema 20 indikatora raspoređenih u četiri ključne oblasti: nastava, istraživanje, internacionalna raznolikost i finansijska održivost.

Podaci i analitika RUR se prikljupaju od Clarivate analitičke kompanije, koji je nastala iz Tomson Rojtersove korporacije, a koji su već odavno sinonim globalno relevantnih bibliometrijskih i analitičkih alata za vrednovanje produktivnosti istraživača.

Široka pokrivenost, kako geografski tako i vremenski, čini rangiranje RUR jedinstvenim alatom za izbor univerziteta za studiranje, kao i za poređenje visokoškolskih ustanova na globalnom nivou.

Na prva tri mjesta našli su se Harvard, Kalifornijski tehnološki institut i Stanford, a popis svih univerziteta se nalazi na linku.