latinica  ћирилица
29/05/2023 |  13:19 ⇒ 13:45 | Autor: RTRS

Žuta rđa smanjiće prinose za 30 odsto

Izuzetno kišan period, te smjena toplog i hadnog vremena pogodavala je razvoju žute rđe, bolesti koja napada usjeve žita, a koja se nakon nekoliko decenija pojavila i na našim poljima. Ovo oboljenje, trenutno, najviše maha uzelo je na području Semberije.
Pšenica - Foto: RTRS
PšenicaFoto: RTRS

Bolest žuta rđa, koju karakteriše žut list pšenice, prinose bi mogla da smanji za čak 30 odsto. Pojavu ovog oboljenja na poljima Semberije nije spriječila ni adekvatna zaštita usjeva hemijskim sredstvima.

Žuta rđa zahvatila je i usjeve Boška Radića, iz Bijeljine, koji je pšenicom ove godine zasijao 45 hektara.

- Ima dosta oboljele pšenice. Obavili smo dva tretmana protiv ove bolesti, ali poboljšanja još nisu vidljiva. Sigurno će biti smanjenja prinosa – izjavio je Radić za Radio Republike Srpske.

Stručni timovi Poljoprivrednog instituta Srpske na terenu su, gdje utvrđuju koja područja su najviše pogođena pojavom ove bolesti, ali i koliko bi mogli biti ugroženi ovogodišnji prinosi.

- Ono što je sigurno jeste da će žuta rđa ostaviti traga i posljedice na prinos i kvalitet zrna. Propadanjem lista i lisne mase manja je akumulacija hranljivih materija, odnosno, zrno je "šturije". Vidjećemo koje su sorte otpornije, a koje su osjetljivije prema ovom patogenu - rekao je u izjavi za naš Radio Dragan Mandić, iz Instituta.

Žutu rđu prenose lisne vaši, ali i ostali insekti, koji su na pšenici prisutni zbog veoma blage zime.

Osim na poljima Srpske, ovo oboljenje pojavilo se i u zemljama regiona.