latinica  ћирилица
29/05/2023 |  14:25 ⇒ 14:26 | Autor: RTRS

Upis učenika u srednje škole - posebna pažnja na deficitarna zanimanja

Prvi upisni rok u srednje škole u Republici Srpskoj počeće, 19. juna i obavlja se u dva upisna roka.
Pekari - Foto: RTRS
PekariFoto: RTRS

Pravo upisa u prvi razred srednjih škola imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji nisu stariji od 17 godina na dan upisa.

Lica koja se upisuju u škole za učenike sa poteškoćama u razvoju mogu imati drugu dobnu granicu za upis u prvi razred, a najviše do navršene 21. godine.

Svršeni osnovci podnose školi prijavu za upis, svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, izvod iz matične knjige rođenih, te diplome za izuzetan uspjeh iz predmeta značajnih za zanimanje, kao i diplome sa republičkih takmičenja.

Prilikom upisa kandidati se mogu prijaviti za najviše dva zanimanja u stručnim školama, dva smjera u gimnaziji ili dva odsjeka u umjetničkim školama, kaže za Radio Republike Srpske pomoćnika ministra za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih, Јasmina Boloban.

- Za učenike koji imaju 60 i više bodova, prijem dokumenata za upis u srednje četvorogodišnje škole počinje 19. juna, a završava se 20. juna, dok za učenike koji imaju manje od 60 bodova, prijem dokumenata za upis u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole počinje 26. juna, a završava se 28. juna. Prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje škole i srednje trogodišnje škole u julskom upisnom roku počinje 3. jula, a završava se 5. jula. Kandidati koji nisu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje upisuju se u srednje škole u kojima ima slobodnog mjesta, i to od 10. do 14. jula - naglasila je Boloban za Radio Republike Srpske.

Posebna pažnja naredne školske godine usmjerena je i na deficitarna zanimanja, koja su potrebna tržištu rada, za koje učenici pokazuju najmanje interesovanj. U Srednjoškolskom centru "Petar Kočić" u Zvorniku planiran je upis 240 učenika od kojih bi trebalo da bude upisana i jedno odjeljenje deficitarnog zanimanja, ugostiteljske struke istakla je predsjednik Aktiva direktora srednjih škola zvorničko-biračke regije, Biljana Pisić.

- Nadam se da ćemo upisati jedno odjeljenje poslastičara. Učenici koji budu upisali ovo deficitarno zanimanje gradska uprava obezbijediće prevoz, a resorno ministarstvo stipendiju - naglasila je Pisić.

Iz Ministarstva su naveli da se redoslijed kandidata utvrđuje prema ukupnom broju bodova dobijenih na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi; posebnog uspjeha u osnovnoj školi iz pet predmeta značajnih za zanimanje u određenoj struci, odnosno u smjeru gimnazije za koji kandidati konkurišu, kao i za upis u umjetničke škole, te rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole.