latinica  ћирилица
29/05/2023 |  14:57 ⇒ 19:15 | Autor: RTRS

Višković i delegacija Srpske u posjeti Univerzitetu u Trstu

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, zajedno sa delegacijom iz Republike Srpske, posjetio je danas Univerzitet u Trstu i razgovarao sa zamjenikom rektora Sergom Valterom i profesorima Mašinskog fakulteta ovog univerziteta o mogućnostima uspostavljanja saradnje u oblasti obrazovanja, saopšteno je iz Vlade Srpske.
Višković i delegacija Srpske u posjeti Univerzitetu u Trstu (Foto: Vlada Srpske) -
Višković i delegacija Srpske u posjeti Univerzitetu u Trstu (Foto: Vlada Srpske)

Sergo je izjavio da je delegacija Republike Srpske izrazila snažan interes za saradnju s Univerzitetom u Trstu.

- Ovaj susret predstavlja još jedan korak naprijed u već uspostavljenoj saradnji, kako na ekonomskom planu, tako i u obrazovnom sektoru. Laboratorije koje smo danas obišli u okviru našeg Univerziteta potvrđuju našu posvećenost istraživanju i tehnološkom napretku. Kroz ovu saradnju, želimo stvoriti most između naše regije i Balkana, jer Univerzitet u Trstu ima važnu ulogu u ekonomskom razvoju i otvaranju vrata ka zemljama Balkana - rekao je Sergo.

Dekan Mašinskog fakulteta na Univerzitetu u Trstu Paulo Galina predstavio je organizaciju i projekte koje ovaj fakultet radi u saradnji sa društvenom zajednicom i privredom.

Predstavljajući smjerove i organizaciju fakulteta Unverziteta u Trstu, Galina je istakao da je za njih posebno značajan istraživački program, u okviru kojeg učestvuju u različitim projektima, te da od osam miliona evra koliko iznosi fond za ovu godinu, tri miliona dobijaju od kompanija u okviru ovog istraživačkog programa, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim riječima, posebna pažnja na ovom fakultetu usmjerena je na praćenje potreba tržišta i prema tome razvijaju i programe i prilagođavaju obrazovanje stručnih profila.

Takođe, predstavio je i master programe ovog fakulteta na kojima je veliko interesovanje studenata iz raznih krajeva te istaknuta važnost oblasti energetike i robotike, a objedinili su mašinstvo, arhitekturu, projektovanje i zaštitu životne okoline.

- Saradnja koju vaš fakultet ima sa kompanijama za nas je od izuzetnog značaja i želimo da, po uzoru na vas, vaš model i iskustva primjenimo u Republici Srpskoj na naša dva javna univerziteta i dva mašinska fakulteta - rekao je Višković.

Na sastanku je dogovoreno da delegacija Mašinskog fakulteta Unverziteta u Trstu posjeti dva javna univerziteta u Republici Srpskoj, u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, kako bi prenijeli znanja, iskustva i dobre prakse i pomogli u organizaciji istraživačkih centara i povezivanju sa privredom.

Višković je izrazio nadu da će se, kada su istraživački programi u pitanju, fakulteti iz Srpske i italijanskih regija povezati i zajedno nastupiti u nekim projektima.

Delagacija Republike Srpske, koju predvodi predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, posjetila je i laboratorije u okviru Mašinskog fakulteta Univerziteta u Trstu gdje su prikazana dostignuća u oblasti robotike, IT sektora i poljoprivrede.

Delegacija Srpske boravi u posjeti italijanskoj regiji Friuli Venecija Đulija, s kojom Republika Srpska ima potpisan sporazum o saradnji.

Delegaciju čine ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milija Krajišnik, prodekan Mašinskog fakulteta Unverziteta u Banjaluci Stevo Borojević, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić i predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić.