latinica  ћирилица
29/05/2023 |  15:34 ⇒ 17:41 | Autor: sputniknews.com

Dačić međunarodnoj zajednici: Najozbiljnije shvatite provokacije Prištine i zaštitite Srbe na KiM

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da najozbiljnije shvate jednostrane akte i provokacije Prištine koje se godinama dešavaju na Kosovu i Metohiji i da zaštite srpski narod.
Ivica Dačić (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ bs) -
Ivica Dačić (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ bs)

- Zaštitite srpski narod na KiM, to vam je obaveza po svim rezolucijama i deklaracijama međunarodnih organizacija, nemojte dovoditi Srbiju u nezgodnu situaciju. Uradite ono što je vaše, da neko ne može da utiče na Kurtija je objašnjenje koje nije prihvatljivo - rekao je on.

Dačić je to poručio na svečanosti u MSP kojom je obilježen Dan srpske diplomatije, kojoj su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora - od šefa delegacije EU, do ambasadora Kvinte, regiona, Turske, Egipta, Češke, i drugih zemalja.

Šef srpske diplomatije je rekao da je insistiranje Srbije na očuvanju teritorijalnog integriteta iskreno i principijelno.

- Srbija traži poštovanje tog principa i zbog sebe, a i u isto vrijeme duboko smo uvjereni da kršenje teritorijalnog integriteta Srbije ne smije da bude ponovljeno nigdje na svijetu. Ne može kidanje dijela teritorije jedne države bez njene volje biti prihvatljivo, a druge ne - naveo je Dačić.

On je ukazao da provokacije i jednostrani potezi Prištine stvaraju situaciju koja opasno prijeti da destabilizuje mir i dodao da je upravo zato prištinska strana najveća prijetnja miru i stabilnosti.

- Pozivamo međunarodnu zajednicu da obezbijedi poštovanje svih dogovora koje smo postigli, a ne da uz retoričku osudu onoga što radi Priština ostaje ovakva situacija u koju su oni doveli srpski narod - rekao je Dačić.

On je rekao da od međunarodne zajednice Srbija traži poštovanje dogovora i onoga na čemu se radilo godinama.

Kako je istakao, Srbija traži poštovanje principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake članice međunarodne zajednice zbog sebe i zbog njegovog grubog kršenja kada je riječ o Kosovu i Metohiji.

- Srbija čvrsto stoji iza tih principa i dosljedno ih promoviše u svojoj spoljnoj politici zato što je i sama ne tako davno bila žrtva njihovog grubog kršenja - kazao je Dačić, dodajući da Srbija dobro pamti to iskustvo i da ne želi da se ono ponovi bilo kome.