latinica  ћирилица
29/05/2023 |  15:43 ⇒ 15:59 | Autor: SRNA

Bursać: Uočena žuta rđa na pšenici, stručne službe na terenu

Na parcelama na kojima je izostala pravovremena zaštita, uočena je intenzivnija pojava bolesti žuta rđa pšenice koja će uticati na smanjenje prinosa, a stručne službe su na terenu, izjavio je pomoćnik ministra za poljoprivredu Republike Srpske Goran Bursać.
Pšenica - Foto: RTRS
PšenicaFoto: RTRS

Bursać je istakao da je zdravstvena situacija zadovoljavajuća na parcelama gdje su na vrijeme sprovedene hemijske mjere zaštite.

- Na takvim parcelama list zastavičar je zdrav i neće biti negativnog uticaja na prinos. Žuta rđa je patogen koji se jako brzo širi. Vremenske prilike ove godine odgovarale su razvoju ove bolesti, a to su vlažno i prohladno vrijeme i temperatura između 10 i 20 stepeni - pojasnio je Bursać.

On je dodao da je napad ovog parazita intenzivniji na parcelama gdje se sijala pšenica po pšenici i gdje nije ispoštovan plodored, kao i na površinama na kojima poljoprivrednici zbog obilnih padavina nisu mogli na vrijeme da obave agrotehničke mjere zaštite.

Bursać je podsjetio da je Ministarstvo u prethodnom periodu upozoravalo poljoprivrednike da odrade preventivne tretmane za suzbijanje bolesti lista pšenice, te saopštavalo kada je došlo do pojave početnih simptoma ovog patogena, uz preporuke za suzbijanje.

Prema njegovim riječima, na području Lijevče polja na parcelama sa više od 100 linija različitih hibrida nije primijećena žuta rđa.

- Na pojedinim mjestima imamo pojačan intenzitet ove bolesti. Narednih dana kontrolama na terenu utvrdiće se tačno na kojim površinama se pojavila žuta rđa ili možda patogen koji liči na ovaj - naveo je on.

Bursać kaže da pojava žute rđe ne bi trebalo da značajnije utiče na kompletan ovogodišnji prinos u Republici Srpskoj.