latinica  ћирилица
29/05/2023 |  16:33 ⇒ 16:41 | Autor: sputniknews.com

Komandant Kfora: Kroz akcije na terenu pokazati volju za kompromisom

Komandant Kfora za region Istok potpukovnik Šits naveo je u razgovoru sa predstavnicima Srba ispred opštine Zvečan da je dugačak put da se svi prištinski policajci povuku odmah i ukazao da je to prva stvar koju je tražio još rano jutros, ali da nažalost to nije ispunjeno.
Kfor (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Kfor (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

- Želim da se kroz akcije na terenu pokaže volja za kompromisom - kazao je Šits na šta mu je bivši predsjednik opštine Zvečan Dragiša Milović kazao da kompromis nije da se pripadnici specijalnih snaga vraćaju u zgradu, nego da idu u policijsku stanicu ili bilo gdje drugo.

Milović mu je kazao i da je jedan od razloga što se narod okupio upravo taj da bi protestvovali zbog njihovog prisustva u zgradi opštine.

Komandant Šits je kazao na to da razumije, ali je tražio da se dopusti da se vozila policije propuste iza zgrade i da se umjesto njih postavi Kforovo vozilo s obzirom na to da su maloprije imali razgovor u kojem su mu Srbi tražili da Kfor zamijeni tzv. kosovsku policiju.

- Odbijaju da odu. Ne tražim od vas da odete, ne tražim od naroda da ode, samo da se pomjeri vozilo - kazao je Šits na šta mu je potpredsjednik Srpske liste Igor Simić kazao da to predstavlja njihovu zaštitu.

Simić je ukazao komandantu Šitsu i da tzv. kosovska policija ima snajper u zgradi.

Šits je dodao da držanje pripadnika tzv. kosovske policije u automobilima ne može drugačije da razumije nego kao da su taoci.

- Ne želimo ih za taoce, neka idu kući, samo da se ne vraćaju u zgradu - naglasili su okupljeni Srbi na šta im komandant Šits odgovorio da bi u SAD, odakle je on, tu situaciju nazvali talačkom krizom i da razgovori moraju da se nastave da bi svi bili bezbjedni.