latinica  ћирилица
29/05/2023 |  16:46 ⇒ 16:57 | Autor: SRNA

Goganović: Ministarstva Amerike i BiH su planirala obuku letova, ali van granica BiH

Za svaki prelet vojnih aviona u BiH potrebno je pribaviti odobrenje Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara koje ovo ministarstvo daje na osnovu saglasnosti Ministarstva odbrane i Ministarstva komunikacija i saobraćaja, izjavio je zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović.
Aleksandar Goganović (Foto: Fejsbuk/Aleksandar Goganović) -
Aleksandar Goganović (Foto: Fejsbuk/Aleksandar Goganović)

On je za Srnu napomenuo da se američka Ambasada obratila Ministarstvu inostranih poslova i Ministarstvu odbrane sa dopisom kojim traži prelet dva borbena aviona kroz vazdušni prostor BiH 30. maja.

- U toku je pribavljanje saglasnosti i odobrenja, odnosno provođenje propisanih procedura odobravanja za koje pretpostavljam da će razultirati odobrenjem preleta, imajući u vidu da su na čelu ministarstva koja daju saglasnost i odobrenje bošnjački ministri - istakao je Goganović.

On je napomenuo da je prema Memorandumu o razumijevanju između ministarstava odbrane SAD i BiH planirana obuka u okviru ovakvih letova, ali van granica BiH.

- Promjena lokacije zahtijeva izmjenu i dopunu potpisanog Memoranduma o razumijevanju po pitanju mjesta realizacije pomenute obuke što, prema mojim saznanjima, nije učinjeno - naglasio je Goganović.

Dva lanser bombardera Vazdušnih snaga SAD "B-1B" izvršiće sutra niski prelet iznad gradova u BiH, saopšteno je iz Ambasade SAD uz upozorenje da u te letjelice "u stanju brzo ispustiti ogromne količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv bilo kojeg neprijatelja, bilo gdje u svijetu, u bilo koje vrijeme".

Iz Ambasade su naveli da je bombarder "B-1B" lanser najveće nosivosti konvencionalnog navođenog i nenavođenog naoružanja koji posjeduju Vazdušne snage SAD, a koji se koristi za višestruke misije, okosnica je američke dalekometne bombarderske flote.