latinica  ћирилица
29/05/2023 |  17:21 ⇒ 17:24 | Autor: TANЈUG

U sukobima u Zvečanu povrijeđeni Srbi

U današnjim sukobima u Zvečanu između pripadnika Kfora i sprskog naroda ima povrijeđenih Srba, među kojima je i izvještač Tanjuga sa lica mjesta.
Kfor (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Kfor (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Izvještač Tanjuga povrijeđen je kada mu je šok bomba pala pod noge. Ima bol u nozi i blago krvarenje i nije mu pružena pomoć.

Do sukoba je došlo kada su pripadnici Kfora nasilno počeli da razbijaju srpske demonstrante, koji su mirno sjedeli ispred opštine Zvečan.

Nakon što između 200 i 300 Srba nije ispunilo ultimatum Kfora da se udalje od vozila tzv. kosovske policije koja su bila okružena srpskim narodom, Kfor je silom krenuo na demonstrante, koristeći pendreke, šok bombe i suzavac.

Srbi su uzvratili na napad Kfora, letjele su flaše i kamenice, a kako dodaje izvještač Tanjuga, bilo je povrijeđenih pripadnika Kfora, dok je njihova oprema ostala na asfaltu - čizme, cipele, pendreci i ostala oprema.

Zapaljen je i jedan privatan automobil.
Izvještač Tanjuga javlja da se srpski narod razbježao, ali da su iz prikrajka i dalje bacali kamenje na Kfor, koji je sve vrijeme ispaljivao šok bombe.

Blindirana vozila tzv. kosovske policije su se pomjerila, a kosovski pripadnici stoje pored opštine i zasad se ne miješaju u sukob.

Kfor je u međuvremenu preko razglasa pozvao Srbe da se raziđu.