latinica  ћирилица
29/05/2023 |  17:26 ⇒ 18:11 | Autor: SRNA

Lavrov: Opasnost od kolapsa sporazuma o žitaricama

Rusija je upozorila Zapad da bi Sporazum o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka u Crnom moru mogao da prestane da postoji ukoliko ne budu ispunjeni uslovi o izvozu ruskog đubriva i žitarica.
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, ilustracija) -
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, ilustracija)

- Ukoliko sve ostane onako kako jeste, a sve ukazuje da će tako i biti, onda će biti potrebno nastaviti sa činjenice da sporazum više ne funkcioniše - rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom posjete Najrobiju.

Lavrov je danas stigao u Keniju i to je prva stanica na njegovoj turneji po Africi.

Šef ruske diplomatije je naglasio da memorandum između UN i Rusije uopšte nije ispunjen. Sporazum između Rusije i UN postignut je istovremeno kad i Sporazum o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka u Crnom moru.

Sporazum između Rusije i Ukrajine postignut je uz posredovanje UN i Turske u julu prošle godine kako bi se prevazišla globalna prehrambena kriza.

Rusija je u više navrata upozoravala da će dozvoliti da sporazum istekne zbog prepreka uzrokovanih sankcijama Zapada na izvoz njenih žitarica iz đubriva, ali se Moskva 17. maja saglasila da produži dogovor na naredna dva mjeseca.

Ruski izvoz hrane i đubriva nije predmet zapadnih sankcija ali je, prema tvrdnjama Moskve, otežan zabranama za isplate, logistiku i osiguranje.