latinica  ћирилица
29/05/2023 |  18:19 ⇒ 18:25 | Autor: TANЈUG

Situacija u Zvečanu mirna, na ulici oko 1.000 građana, Kfor stoji ispred opštine

Situacija u Zvečanu je oko 18.00 časova bila relativno mirna, ali je na ulicama prisutan veliki broj građana, možda i do 1.000, dok jedinice Kfora u kordonu stoje ispred opštine Zvečan, javlja izvještač Tanjuga sa lica mjesta.
Zvečan (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Zvečan (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

- Ljudi su uznemireni, uspaničeni. Stalno nadlijeću helikopteri Kfora, u pitanju su medicinski helikopteri koji prevoze povrijeđene pripadnike Kfora, pretpostavljam, u Prištinu. Potvrđeno je da je jedan Srbin ranjen u stomak, dok je Kfor pucao iz vatrenog oružja - rekao je izvještač Tanjuga.

Izvještač Tanjuga je i sam povrijeđen kada je pogođen šok bombom u nogu.

- Vidio sam da se situacija pogoršava, spremao sam da se uključim u program, taman sam krenuo da se povlačim unazad, kada sam pogođen u nogu. Imam opekotine i ogrebotine, ukazana mi je medicinska pomoć i rečeno mi je sutra i prekosutra da dođem na previjanje u Dom zdravlja - dodao je on.

Nešto ranije, došlo je do okršaja između pripadnika Kfora, koji su pokušali da otjeraju Srbe koji su mirno protestovali i sjedili na asfaltu ispred opštine Zvečan.

Međutim, kada su počeli da ih vuku i udaraju, Srbi su uzvratili kamenicama, flašama i motkama, nakon čega je došlo do velikih nereda u kojima su vojnici Kfora koristili šok bombe, suzavac i pendreke.