latinica  ћирилица
29/05/2023 |  18:25 ⇒ 18:26 | Autor: SRNA

Vulić: Američki pokušaj "disciplinovanja" Dodika i srpskih predstavnika

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom dom Parlamentarne skupštine Sanja Vulić rekla je da je najava preleta dva američka aviona iznad nekoliko gradova u BiH pokušaj američke administracije da "disciplinuje" predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i sve srpske predstavnike u zajedničkim institucijama BiH.
Sanja Vulić - Foto: Ustupljena fotografija
Sanja VulićFoto: Ustupljena fotografija

- Poručujem im - ili nas uvažavajte ili nas se prođite, jer mi definitvno imamo i razlog i argument zašto sa tim antidiplomatama ne želimo da komuniciramo - rekla je Vulićeva u Istočnom Sarajevu.

Reagujući na saopštenje iz Ambasade SAD u kojem su najavili da će dva američka aviona sutra imati nizak prelet iznad nekoliko gradova u BiH u znak, kako su naveli, partnerstva BiH i SAD, te da je riječ o avionima koji su sposobni u kratkom roku koristiti velike količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv svakog neprijatelja, bilo gdje i bilo kad u svijetu, Vulićeva je rekla da je to van svake pameti, te da izaziva strah i nemir kod građana.

Vulićeva je pojasnila da je za prelet vojnih aviona nadležno Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara, te da je prije odobrenja ovog ministarstva, neophodna saglasnost Ministarstva saobraćaja i komunikcija i Ministarstva odbrane u Savjetu ministara, ali da je činjenica da za najavljeni prelet ne postoji saglasnost.

- Očito je da je ministar inostranih poslova Elmedin Konaković sve ovo odobrio jer postoji najava za sutra - rekla je Vulićeva i dodala da su srpski predstavnici u zajedničkim institucijama u čudu i da ne mogu da vjeruju u taj nivo nepoštovanja i bahatosti.

- Nastave li se ovako ponašati, BiH će biti sve manje, a Republike Srpske sve više. Konakovića, niti bilo koga od njih ne zanima protokolarna procedura, jer su od Ambasade SAD dobili poziv da ovo sutra mora da bude izvedeno kako bi poslali lekciju Dodiku i svima u Srpskoj da nemamo pravo i da ne smijemo podržavati Rusiju i njenog predsjednika Vladimira Putina. Јako im je zasmetala Dodikova posjeta Putinu - poručila je Vulićeva.

Ona je istakla da se Srbi i srpski predstavnici ne plaše.

- Mi ćemo i dalje da mislimo svojom glavom, za razliku od kolega iz Federacije BiH kojima oni kroje sudbinu i zato i vidimo da u FBiH nema budućnosti, za razliku od Republike Srpske. Oni samo slušaju šta im se kaže iz centrale SAD-a - rekla je Vulićeva.

Podsjetila je na ranije tvrdnje SNSD-a da u Ambasadi SAD ne sjede diplomate, nego bošnjaci iz Sarajeva, koji isključivo slušaju pojedince iz Islamske zajednice i SDA.

- Ponovo se ovim potvrđuje da je to tačno, jer kada nemaju politčki odgovor i kada ne znaju sa nama da se dogovore onda posežu za ovakvim mjerama - konstatovala je Vulićeva.