latinica  ћирилица
29/05/2023 |  18:56 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Iz Srpske oštre osude na najavu preleta američkih bombardera iznad gradova BiH

Ponovo na nebu iznad BiH teška avijacijacija, američki bombarderi u niskom preletu kojim se, kako je poručeno iz američke ambasade, demonstrira posvećenost jačanju veza sa BiH.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Za Srbe, samo ružna asocijacija na NATO bombardovanje.

Mnogo je konfuzije - ko je odobrio prelet stranih vojnih aviona. Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva Željka Cvijanović kaže da Predsjedništvo to nije uradilo, niti bi ona ikada dala takvu saglasnost.

Zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović kaže da o tome nije bilo nikavog dijaloga u rukovodstvu ministarstva. Ponovo je ispod radara, ministar Zukan Helez, bez saglasnosti srpskih predstavnika, dao odobrenje za prelet američkim bombarderima.

Kako god, sutra će taj događaj i mediji moći da prate od 13 do 15 časova sa jedne od dominantnih kota iznad Sarajeva.

Najava da će dva američka aviona V-1B Lanser sutra "zaparati" nebo iznad Republike Srpske i Federacije, očekivano izazvala je politički potres. Dok će ministar odbrane Zukan Helez i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Senad Mašović u društvu američkog ambasadora, sa brda iznad Sarajeva posmatrati niski prelet teških bombardera, srpski zvaničnici kažu da ih sve podsjeća na 1995. i 1999. godinu, kada je smrt stizala sa neba.

- Tako da se mi nismo bojali onda, ne bojimo se ni sada. I ovo više nije svijet u kome postoji monopolarna sila i u kojem se narodi straše, targetiraju ali ostavljam mogućnost da sam pogriješio i da je moja imprtesija pogrešna - rekao je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS.

- Ovo je pokušaj američke amdinistracije da disciplinuje predsjednika Republike Srpske. Po našim informacijama jako im je zasmetala posljednja posjeta predsjednika Dodika Rusiji i razgovor s Putinom zato su se opredjelili za ove takoreći represivne mjere da nas nauče pameti - navela je Sanja Vulić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH

Srpski član Predsjedništva osudila je najavljeni prelet američkih aviona, smatra ga nepotrebnim i provokativnim. Demanatovala je Igora Crnatka koji je požurio da optuži Predsjedništvo da je dalo saglasnost. Crnadak nije siguran da li je to uradio aktuelni ili prošli saziv Predsjedništva.

- Svaka strana vojna jedinica koja ulazi na teritoriju BiH a borbeni avion ne može ući bez saglasnosti Predsjedništva, je ne mogu znati je li donijelo Predsjedništvo s gospođom Cvijanovićem ili je doneseno ranije ali je odluka Predsjedništva morala postojati. Vi ne znate da postoji takav dokument? Pazite ja ga nisam vidio - tvrdi Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

- Crnadak izmišlja, zaobilazi istinu u širokom luku. Kako god to nazvali, Predsjedništvo nije donijelo nikakvu odluku o prelijetanju američkih bombardera preko BiH niti je o tome upoznato. I sljedeći put prije nego počne govoriti neistinu neka barem nešto provjeri, makar ono osnovno - naglasila je Željka Cvijanović, srpski čllan Predsjedništva BiH.

Kao bivši šef diplomatije Crnadak trebao bi znati da je za prelet stranih vojnih aviona potrebno pribaviti odobrenje ministarstva spoljnih poslova a koje ga daje na osnovu saglasnosti ministarstva odbrane i komunikacije i saobraćaja.

S obzirom na to da su Bošnjaci na čelu tih ministarstva, američka ambasada od njih je pribavila saglasnost 26. maja ove godine, tako da će američki bombarderi sutra letjeti nad glavama Sarajlija i stanovnicima još nekih gradova u BiH.

Kadrovi iz Srpske nisu ni pitani.

- Јa nisam dao saglasnost na tako nešto, niti je moj kolega Helez mene uopšte kontaktirao po ovom pitanju, niti je vođena bilo kakva rasprava ili dijalog u okviru menadžmenta u Ministarstvu odbrane - poručio je Aleksandar Goganović, zamjenik ministara odbrane u Savjetu ministara.

Najavljenim avio preletima SAD pokazuju posvećenost suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multientičkom karakteru BiH iako se već spekuliše da su preleti aviona u funkciji mapiranja terena, zgrada i stanovništva.

- Činjenica je da na taj način SAD žele da pokažu da su tu i pokažu potencijalnim zainteresovanim faktorima da su prisutni u regionu i da su igrači koji zapravo odlučuju šta se ovdje dešava - istakao je Vlade Radulović, vojni analitičar.

Da kojim slučajem sutra ruski suhoji ili migovi krstare nebom iznad Balkana to bi bila potvrda zapadne mantre o tzv. ruskom malignom uticaju, ovako riječ je o demonstraciji sile SAD i NATO-a koji BiH smatraju svojim prostorom.

Samo da ne probiju zvučni zid i polome stakla na prozorima.