latinica  ћирилица
29/05/2023 |  19:39 ⇒ 20:38 | Autor: RTRS

Višković: Poziv italijanskim privrednicima da investiraju u Republiku Srpsku (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović učestvovali su danas, u Udinama, u radu poslovnog foruma, koji je organizovalo Udruženje privrednika iz Italije Confidustria.
Forum u Udinama (Foto: Vlada Srpske) -
Forum u Udinama (Foto: Vlada Srpske)

Premijer Višković i ministar Mitrović predstavili su italijanskim privrednicima potencijale Republike Srpske i prednosti ivestiranja, te odgovarali na pitanja potencijalnih investitora.

Višković je naglasio da su među tim prednostima povoljan geografski položaj, blizina EU, podsticaji Vlade za ulaganje, najpovoljnije poreske stope u regionu, te povoljna cijena električne energije.

Investiranje u Republici Srpskoj je sigurno i Vlada želi da sarađuje sa svima na partnerskoj osnovi, navodi se u saopštenju.

- Dobar primjer kako se Republika Srpska odnosi prema investitorima je italijanska komapnija PMP, koja već 20 godina posluje u Srpskoj, kao i 15 drugih firmi iz Italije, koje svoje proizvodne aktivnosti obavljaju u Republici Srpskoj - rekao je Višković.

- U Srpskoj nije prednost jeftina radna snaga, već radna snaga koja je stručna i sposobna. Naši radnici stručno i kvalitetno obavljaju svoje poslove i zadatak institucija Republike Srpske i moj zadatak kao premijera je da svakom investitoru budemo servis - poručio je Višković.

Prema njegovim riječima, osim energetike, metalske i prerađivačke industrije, poljoprivreda i turizam takođe oblasti koje pružaju dobru osnovu za nove investicije.

Mitrović je govorio o privrednom ambijentu i istakao da je Republika Srpska svrstana među 10 zemalja i regija u konkurenciju od 350, kao dobra destincija gdje vrijedi ulagati.

- Procedure su sa 21 dan svedene na tri dana i radimo zajedno sa vama da što lakše i brže započnete biznis u Srpskoj. Vlada radi sa lokalnim zajednicama na ponudi i pojednostavljenju procedura, kao i sa obrazovnim sistemom na obrazovanju i profilisanju radne snage. Opredjeljenje Vlade jeste da u narednom periodu stvori što povoljniji ambijent - poručio je Mitrović.

Mitrović je naveo da se radi na digitalizaciji i kreiraju podsticaje za investitore.

- Nama je bitan svaki privrednik, a posebnu pažnju poklanjamo onome ko ulaže više od pet miliona KM i zapošljava više od 100 radnika. Postoji i povrat poreza i doprinos i Srpska pomaže do 30 odsto ulaganja - naglasio je Mitrović.

Na poslovnom forumu u Udinama danas su se sa svojim potencijalima predstavili gradovi Gradiška i Laktaši.

Ministar za privredu i turizam u Vladi italijanske regije Fruli Venecija Đulija Sergio Emidini Bini rekao je na forumu da vlada ove regije sa velikom pažnjom prati razvoj saradnje i bilateralnih odnosa sa balkanskim zemljama, te da ova regija ima sporazume o saradnji sa regijama na Balkanu.

On je zahvalio delegaciji Vlade Srpske na posjeti Trstu i predstavljanju potencijala Srpske i mogućnostima za investiranje.

Pomoćnik ministra privrede i preduzetništva Slobodanka Dubravac je rekla da je od Trsta do Banjaluke auto-put, te da Republika Srpska gradi nove kilometre auto-puteva, što je čini konkurentnom.

- Srpska nudi pristup tržištu CEFTA, EFTA-i i Turskoj, što je posebno važno za izvozno orijentisane investitore. Italija je druga zemlja po velični strani investitor i spoljnotrgovinski partner Srpske. U Republici Srpskoj neoporezivi dio dohotka iznosi 511 evra i nema poreza na dividendu - poručila je Dubravac.

Dodala je da se investitorima koji ulažu u tehnologiju smanjuje poreska osnova.

- U proteklih 10 godina nije dolazilo do povećanja troškova poslovanja, već smo radili na smanjivanju stopa na dohodak i parafiskalnih opterećenja - istakla je Dubravac.