latinica  ћирилица
29/05/2023 |  20:02 | Autor: SRNA

Smrtna kazna za džihadiste Islamske države

Sud u Libiji izrekao je smrtnu kaznu za 23 optužena i doživotnu robiju za 14 osoba koje se terete za pripadnost terorističkoj Islamskoj državi, zauzimanje grada Sirta i obezglavljivanje grupe egipatskih hrišćana 2015. godine.
Misurata (Foto: EPA/ANDRE LIOHN, ilustracija) -
Misurata (Foto: EPA/ANDRE LIOHN, ilustracija)

Kancelarija državnog tužioca saopštila je da je jedan džihadista osuđen na 12 godina zatvora, šest na deset godona, jedan na pet i šest na tri godine. Pet optuženih je oslobođeno krivice, a trojica su preminula prije početka sudskog procesa.

Libijski ogranak Islamske države bio je među najjačim grupacijama izvan Iraka i Sirije. Militanti su iskoristili haos i sukobe u toj zemlji koji su uslijedili nakon 2011. godine.

Teroristi Islamske države su 2015. godine napali hotel Korintija u Tripoliju, gdje su ubili devet osoba. Islamisti su potom oteli i odsjekli glave više desetina egipatskih hrišćana čiju su smrt potom prikazivali u propagandnim filmovima.

Nakon što su osvojili teritorije gradova Bengazi, Derna i Adždabija na istoku Libije, islamisti su zauzeli grad Sirt i pod kontrolom su ga držali do kraja 2016. godine.