latinica  ћирилица
29/05/2023 |  20:11 ⇒ 21:17 | Autor: RTRS

Vučić: Mjesecima smo govorili da Kurti želi sukobe; Malo ko je to želio da čuje (VIDEO)

Iako smo mjesecima govorili da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima samo jednu želju, a to su sukobi na Kosovu i Metohiji, malo ko je želio da čuje istinu, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ)

- U posljednja tri dana svako je mogao da razumije šta je bilo spremano za danas. Sve u organizaciji Aljbina Kurtija kako bi došlo do sukoba Srba i NATO-a, a on koji je jedini odgovoran želi da pere Pilatovske ruke i da tvrdi da to nema veze sa njim - rekao je Vučić.

Govoreći o današnjim sukobima na sjeveru KIM rekao je da su najteže povređeni Dragiša Galjak, kao i Dragiša Milović i Časlav Sofronijević, a da je povrijeđen 41 pripadnik KFOR-a.

On je u obraćanju medijima rekao da su uhapšeni Nebojša Lezović, Radoš Petrović, Srećko Vitković i Dušan Obrenović i da su u toku su pregovori sa KFOR-om o njihovom oslobađanju.

Vučić je rekao da je najteže povrijeđen Dragiša Galjak, portir iz Kososvke Mitrovice, koji je pogođen s leđa sa dva metka i koji je operisan.

- Ljekari su se borili za njegov život, sada je na na intenzivoj njezi. Vjerujemo da je izvjesno, ako ne dođe do komplikaija, da će preživjeti - rekao je Vučić.

On je dodao da je Dragiša Milović zadobio višestruke teške tjelesne povrede od udaraca u grudi, trbuh ruke i noge i da se on nalazi na opservaciji.

Vučić je dodao da je Časlav Sofronijević, Srbin sa severa KiM, zadobio više udaraca u grudi i povrede od gumenih metaka i da se takođe nalazi na opservaciji.

- Ostali su svi sa lakšim i težim telesnim povredama - naveo je Vučić.

Predsjednik Srbije rekao je da je povrijeđen 41 pripadnik KFOR-a, od toga najviše pripadnika mađarskog i italijanskog kontigenta, od kojih su trojica teže ranjeni.

On je izrazio nadu da niko od njih nije životno ugrožen.

- Velike i teške posljedice, za koje je kriv i odgovoran isključivo Aljbin Kurti, za šta svi znaju, na to sam upozoravao i sinoć i preksinoć i prije tri, četiri pet dana, a niko nije želio ni da čuje - rekao je Vučić.

 

Vučić je rekao da Srbija neće dozvoliti progon, pogrom ili ubijanje srpskog naroda.

- Za sutra u 8.00 časova zakazana je sjednica sa Kvintom. Zbog toga vjerovatno neću ići u Bratislavu. Uradićemo sve da sačuvamo mir. Molim međunarodnu zajednicu da urazumi Aljbina Kurtija. Beskrajno molim zemlje Kvinte da urazume svoje čedo - poručio je Vučić.

Odmah nakon obraćanja, predsjednik Srbije zaputiće se na administrativnu liniju.

Vučić će provesti noć sa vojskom i odatle će pratiti situaciju.