latinica  ћирилица
29/05/2023 |  21:14 ⇒ 21:16 | Autor: TANЈUG

Drecun: Kfor više nije činilac stabilnosti na KiM

Šef skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da Kfor, nakon današnjih sukoba sa srpskim narodom, više nije činilac stabilnosti na Kosovu i Metohiji.
Milovan Drecun (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Milovan Drecun (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

- Što se tiče srpskog naroda, Kfor je postao činilac ugrožavanja bezbjednosti opstanka srpskog naroda i Kfor je politizovan - rekao je Drecun za Tanjug.

On je istakao da ulazak Kfora u "cijelu igru instaliranja nazovi gradonačelnika i zauzimanja opština na sjeveru Kosova, uz enormnu upotrebu sile i preveliki broj policajaca, sada mijenja situaciju".

Drecun je naveo da je Kfor izašao iz mandata Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, na osnovu koje je i prisutan na KiM.

- Kfor je instrumentalizovan i stavljen u funkciju realizacije interesa i planova Prištine, odnosno zajedničkih planova političkog zapada i privremenih institucija samouprave u Prištini - ocijenio je Drecun.

Dodao je da je Kfor danas štitio pripadnike specijalnih jedinica tzv. kosovske policije, kao i da štiti snage Aljbina Kurtija i spovodi vatreni okršaj sa srpskim narodom.

- Umjesto da deeskalira situaciju na način da obezbijedi nesmetano izvlačenje specijalnih policajaca, po mom mišljenju terorista presvučenih u uniforme, da izvede gradonačelnike ako su u nekim zgradama i da na taj način spusti tenzije, Kfor radi nešto sasvim drugo - rekao je Drecun.

Naveo je da Kfor želi da omogući "specijalnoj parapoliciji", koju je Priština poslala, da dugoročno bude u zgradi opštine, a ne da je napusti.

- Kakva je sad to deeskalacija? Radi se o dodatnoj eskalaciji. Kfor se pojavljuje kao oruđe u rukama Aljbina Kurtija. On se sukobljava sa Srbima i sprovodi vatreni okršaj sa srpskim narodom - poručio je Drecun.

On je istakao da je pucano na Srbe koji su sjedenjem pružali pasivni otpor.

- Srbi imaju pravo da se brane svim raspoloživim sredstvima - rekao je on.

Šef skupštinskog Odbora za KiM naveo je da je politički Zapad, a prevashodno zemlje Kvinte, pružio punu podršku onome što Kurti radi, dodavši da Kfor više nije nepristrasan jer se stavio na stranu Prištine.

- NATO je odgovoran zbog toga što je preuzeo komandovanje Kforom od Ujedinjenih nacija - istakao je Drecun, reagujući na saopštenje vojne alijanse o današnjim dešavanjima na sjeveru KiM.

On je naglasio da komandant Kfora ne donosi odluke samostalno, već da čeka političke direktive iz NATO-a.

Naveo je da Kfor nije ispunio svoj mandat jer nije obezbijedio sigurno okruženje za Srbe, te da se radi o "dobro osmišljenoj politici koja je usmjerena prema Beogradu".

- Ovo treba da bude posljednje upozorenje Beogradu da u potpunosti prihvati EU prijedlog sporazuma o normalizaciji odnosa i one dvije ključne tačke, koje su naše crvene linije. Da se potpuno okrenemo i svrstamo uz Zapad u njegovom geopolitičkom sučeljavanju sa Rusijom. Da uvedemo sankcije Rusiji i da naša strateška partnerstva sa Rusijom i Kinom svedemo na najniži mogući nivo - rekao je Drecun.

Istakao je da Beograd mora da koristi diplomatske aktivnosti, ali da, istovremeno, mora da pošalje poruke koje će natjerati one koji mogu da utiču na ponašanje Prištine da zaustave dalju eskalaciju situacije.

Dodao je da je današnji sukob jedan od najžešćih na KiM, kao i da je bio apsolutno nepotreban.

- Uzročnik je Aljbin Kurti koji je uspio da dobije podršku političkog Zapada koji je naredio pripadnicima Kfora da se tako ponašaju - rekao je Drecun.