latinica  ћирилица
30/05/2023 |  07:09 ⇒ 20:00 | Autor: Agencije

IZ ČASA U ČAS: KFOR donio bodljikavu žicu ispred zgrade opštine u Leposaviću (FOTO/VIDEO)

Na sjeveru Kosova i Metohije situacija je mirna. Snage KFOR-a sa opremom sa razbijanje demonstracija postavili su novi kordon nekoliko stotina metara udaljen od zgrade lokalne samouprave u Zvečanu. Više od 50 povrijeđenih, stanje Dragiše Galjka i dalje zabrinjavajuće. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić informisao je ambasadore o situaciji na sjeveru KiM.
KFOR (Foto: TANJUG/ STR) -
KFOR (Foto: TANJUG/ STR)

19.59 - NATO raspoređuje dodatne snage na Kosmetu, američki Kfor stigao u Leposavić: U Zvečanu Srbi i dalje protestuju:

18.29 - Generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg izjavio je da će Alijansa uputiti dodatnih 700 vojnika na Kosovo. Pored toga još jedan bataljon biće spreman za slanje ako za to bude potrebe, dodao je on.

17.21 - Američki ambasador u Prištini DŽefri Hovenijer rekao je da je otkazivanje učešća tzv. Kosova u vježbi "Defender Evropa 2023", prva posljedica za vladu privremenih prištinskih institucija, koja je odbacila pozive Vašingtona da deeskalira situaciju na sjeveru KiM.

16.55 - Bocan-Harčenko: Vučić ima zahtjev za Zapad

16.05 - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio je na sastanku sa ambasadorima Njemačke i Francuske, Anke Kondar i Pjerom Košarom, da je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti izazivanjem krize na sjeveru Kosmeta htio da zapali ne samo taj prostor, već i da u sukobe uvuče cijeli region.

Upoznavši sagovornike o situaciji na Kosovu i Metohiji nakon jučerašnje eskalacije nasilja na sjeveru, Petković je naglasio da je sve što se dešavalo direktna posljedica niza jednostranih poteza Prištine na koje Beograd konstantno upozorava, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

15.59 - NATO će poslati dodatni bataljon u područje Kosova i Metohije kao podršku Kforu, saopšteno je iz Zajedničke savezničke komande u Napulju.

14.23 - Srbi u Leposaviću ukrasili bodljikave žice i prepreke KFOR-a srpskim trobojkama

Srbi u Leposaviću, koji protestuju drugi dan zaredom, ukrasili su danas srpskim trobojkama bodljikave žice i prepreke KFOR-a kod zgrade opštine.

Bivši predsednik opštine Leposavić Zoran Todić i član predsjedništva Srpske liste Slavko Simić prethodno su danas prenijeli komandantu američkog KFOR-a zahtjeve građana koji od juče protestuju ispred lokalne samouprave – da se specijalne jedinice tzv. kosovske policije povuku i da gradonačelnik Ljuljzim Hetemi napusti opštinu, javlja dopisnik Tanjuga.

13.53 - Ukradena zastava sa crkve u Lipljanu

Sa zvonika crkava Bogorodičino Vavedenje i Svetih Flora i Lavra u Lipljanu nepoznato lice skinulo je tokom noći držač sa zastavom, potvrdio je predsjednik Privremenog organa opštine Lipljan Milan Јoksimović. Zastava je pocijepana i odnesena.

Foto: TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs

Takođe jutros je nepoznato lice albanske nacionalnosti obilazilo lokale u Lipljanu, čiji su vlasnici Srbi uz provokacije i prijetnje.

13.18 - SANU: Hitno obezbijediti Srbima mir i normalan život

Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti saopštio je da je SANU duboko zabrinuta i ogorčena zbog najnovijih događanja i nasilja na Kosovu i Metohiji, posebno jer su u tom nasilju nad građanima srpske nacionalnosti učestvovali oni kojima su Ujedinjene nacije povjerile da se nepristrasno staraju o obezbjeđivanju mira i sigurnosti svih građana na Kosovu i Metohiji.

12.56 - KFOR donio bodljikavu žicu ispred zgrade opštine u Leposaviću

Kako javlja dopisnik RTS-a, pripadnici KFOR-a donijeli su bodljikavu žicu ispred zgrade opštine u Zvečanu, ali još nisu počeli da je postavljaju. Oko zgrade su i dalje jake snage KFOR-a.

 Foto: TANJUG/ STR

12.50 - Vučić apelovao na Kinu da utiče da se prekine nasilje nad Srbima na KiM

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je na Kinu da svojim ogromnim međunarodnim ugledom utiče na međunarodnu zajednicu kako bi se postigao hitan prekid nasilja nad Srbima i osigurali mir i bezbjednost na KiM.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

12.33 - Vučić obavijestio ambasadora Rusije o brutalnoj diskriminaciji Srba na KiM

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tokom sastanka sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom da će Srbija, uprkos najbrutalnijem kršenju svih međunarodnih sporazuma, raditi na očuvanju mira i stabilnosti, zahtijevajući hitno donošenje i sprovođenje mjera koje bi garantovale sigurnost Srba na KiM.

11.20 - Patrijarh Porfirije: Poziv na molitve za mir na Kosovu i Metohiji

Patrijarh Porfirije pozvao je danas sve vjernike Srpske pravoslavne crkve da umnože molitve za Kosovo i Metohiju.

Kako se dodaje u saopštenju Informativne službe SPC, patrijarh će do Duhova, 4. juna, svakog dana u Hramu Svetog Save služiti moleban za mir među ljudima.

10.28 - Vučić sa ambasadorima Kvinte: Potezi Prištine nas udaljavaju od mira i stabilnosti u regionu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se na Andrićevom vencu sa ambasadorima Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija), kao i sa šefom delegacije Evropske unije.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

9.45 - Petković: Paljenje trobojke u Gračanici predstavlja suludi mrziteljski pir

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je danas da paljenje srpske trobojke u Gračanici predstavlja suludi mrziteljski pir.

09.21 - Orahovac: Uništen mural posvećen Novaku Đokoviću

Mural u Orahovcu, posvećen najboljem srpskom teniseru Novaku Đokoviću, uništen je tokom noći, javlja sajt radija Goraždevac.

Foto: TANJUG/ STR/bs

Đoković je, nakon jučerašnje pobjede u prvom kolu Rolan Garosa, na kameri ispisao poruku; "Kosovo je srce Srbije - stop nasilju",

09.17 - U Zvečanu uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović 

Radoš Petrović iz Kosovske Mitrovice i Dušan Obrenović iz Zvečana uhapšeni su u Zvečanu i određen im je pritvor do 48 časova, rekao je danas advokat Dejan Vasić.

09.05 - Nedeljković: KFOR obećao povlačenje specijalnih jedinica do 15 časova

Predstavnik Privremenog organa opštine Zvečan Dragan Nedeljković izjavio je da još nisu pušteni Srbi koji su juče privedeni u Zvečanu dodajući da bi, prema obećanjima KFOR, svi pripadnici specijalnih kosovskih jedinica trebalo da se povuku danas do 15 časova.

Nedeljković je obavijestio novinare da su sinoć oko 21.30 časova predstavnici Srpske liste ponovo razgovarali sa komandantom KFOR-a koji im je rekao da se čekaju papiri da bi privedeni Srbi bili oslobođeni.

09.02 - Elek: Stanje ranjenog Dragiše Galjka i dalje zabrinjavajuće

Direktor bolnice u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice Zlatan Elek izjavio je za RTRS da se ljekari bore za život Dragiše Galjka u kojeg je u Zvečanu pucao pripadnik tzv. kosovske policije.

08.31 - Petković: Kurti izaziva rat kako bi izbjegao formiranje ZSO

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je za RTS da Aljbin Kurti pokušava da izazove rat jer je to jedini način da izbjegne svoje obaveze preuzete potpisivanjem Briselskog sporazuma, odnosno formiranje Zajednice srpskih opština.

Navodi da je KFOR trebalo da bude prisutan u petak i da spriječe ulazak "lažnih gradonačelnika u četiri opštine", a koji su doveli do nemira i sukoba.

08.30 - Gračanica: Zapaljena zastava Republike Srbije

Zastavu Republike Srbije, koja se nalazi pored spomenika Milošu Obiliću u Gračanici, zapalili su u ranim jutarnjim časovima nepoznati počinioci.

Foto: TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/b

08.28 - Arsenijević: Stanje ranjenog Galjka i dalje veoma teško

Stanje ranjenog Dragiše Galjka u kojeg je u Zvečanu pucao pripadnik tzv. kosovske policije i dalje je veoma teško i on se nalazi na intenzivnoj njezi, rekao je za RTRS Aleksandar Arsenijević iz Građanske inicijative "Srpski opstanak" koji se nalazi u Zvečanu.

Istakao je da je više od pedesetak povrijeđenih pušteno kućama nakon ukazane pomoći.

- Svi povrijeđeni su odbili da ostanu u bolnici, pa se jedan broj njih nalazi na kućnom liječenju - rekao je Arsenijević.

08.10 - Gradonačelnik Zvečana otišao u mjesnu kancelariju u selu Lipa

Gradonačelnik Zvečana Iljir Peci izjavio je danas da nije otišao u centralnu kancelariju opštine, već u mjesnu kancelariju u selu Lipa.

Istakao je da je odluka donijeta poslije razgovora sa KFOR-om i tzv. kosovskom policijom.

- U razgovorima sa KFOR-om i policijom došli smo do zaključka da zbog situacije moramo da dođemo ovdje. Vjerujem da ćemo se vratiti u centralu - rekao je Peci.

08.05 - Vučić sa ambasadorima Kvinte

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se na Andrićevom vijencu sa ambasadorima Kvinte. Predviđeno je da se danas  sastane i sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, kao i sa ambasadorkom NR Kine Čen Bo.

Vučić sa ambasadorima Kvinte (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs)

07.56 - Đurić: Kurti odgovoran za krv prolivenu

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić poručio je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti lično odgovoran za ljudsku krv koja je juče prolivena na sjeveru Kosova i Metohije.

- Došao je posljednji čas da međunarodna zajednica preduzme odlučnu akciju protiv destruktivne agende Aljbina Kurtija - napisao je Đurić na Tviteru.

07.55 - Francuska: Vratiti se pregovorima, Priština da smiri napetosti

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske pozvalo je strane, posebno privremenu prištinsku administraciju, da preduzmu mjere za smirivanje napetosti.

- Francuska najodlučnije osuđuje nasilje i poziva strane, posebno vladu Kosova, da odmah preduzme mjere neophodne za smanjenje napetosti - navodi se u saopštenju ministarstva objavljenom na Tviteru.

07.50 - Počelo okupljanje građana na sjeveru Kosova i Metohije

U Zvečanu, Leposaviću i Zubinom potoku počelo je okupljanje građana koji potestuju zbog boravka prištinske specijalne policije na sjeveru Kosova i Metohije.

Građani traže da specijalna policija odmah napusti sever pokrajine kao i da gradonačelnici Albanci, izabrani na izborima na koje Srbi nisu izašli, ne ulaze u zgrade srpskih opština.

Foto: TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs

-----

Podsjećamo, KFOR je juče u Zvečanu nasilno razbio protest Srba.

Dvojica Srba ranjena su iz vatrenog oružja, jedan od njih je u veoma teškom stanju. Ima više od 50 povrijeđenih sa obje strane.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imao je razgovore sa predstavnicima Evropske unije, a danas slijede razgovori sa ambasadorima Kvinte, Rusije i Kine.

U obraćanju javnosti, predsjednik Srbije je istakao da je mjesecima govorio da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima jednu želju - da dovede do krvoprolića cijeli region, kao i da je malo ko htio to da čuje i razumije šta se dešava na KiM.

Vučić je pozvao Srbe na sjeveru Kosova i Metohije da se ne sukobljavaju sa NATO-om.